icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Leer alles over faalangst bij HeartConnection Nederland®

Faalangst

Kinderen met leer- en gedragsproblemen hebben veelal ook faalangst. Faalangst kan allerlei vormen aannemen, afhankelijk van de aard van een te leveren prestatie of het gedrag waarover je onzeker bent. Zo valt de angst om te falen bij sportieve prestaties (een sportwedstrijd, gymnastiekles) onder motorische faalangst. Faalangst bij cognitieve prestaties (huiswerk, proefwerk, rijexamen, een toelatings- of eindexamen) is cognitieve faalangst. En bij sociale activiteiten (spreekbeurt, geven van een lezing) kun je last hebben van sociale faalangst. Examenvrees en plankenkoorts kunnen ook als vormen van faalangst worden gezien. Het uiterlijk, sociaal gedrag of seksuele prestaties kunnen bij volwassen aanleiding zijn tot faalangst.

Kenmerken faalangst

Transpireren, uitstelgedrag, gekke gedachten, tobben, trillende handen, slapeloosheid en hartkloppingen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld leerlingen dingen vergeten zijn die ze onder normale omstandigheden wel zouden weten. Dat noem je een black-out. De hierbij optredende (extreme) stress en angst werken dan negatief. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel. Extreme vormen van faalangst worden gerekend tot angststoornissen.

Faalangst en eigenwaarde 

Bij faalangst spelen de volgende overtuigingen:

  • Ik kan het niet.
  • Het lukt mij niet.
  • Ik faal sowieso.

Hierdoor ervaar je bij de volgende gelegenheid opnieuw faalangst. Die wordt zelfs erger, want ‘de vorige keer was het tenslotte ook mislukt’.

Het verhaal van Robin

Robin (10) geeft een spreekbeurt op school en heeft het gevoel dat ze wordt uitgelachen. Voor de spreekbeurt daarna gaat ze er vanuit dat ze weer wordt uitgelachen. Ze raakt zenuwachtig en vergeetachtig. Ze wordt inderdaad weer uitgelachen. Er is een patroon in het onderbewuste gecreëerd.

Deprogrammeren

We gaan aan de slag om dit patroon te deprogrammeren. We komen er achter hoe mama en papa zich vroeger op school voelden. En dat dit patroon van Robin daarvan een herhaling is. Binnen HeartConnection is er daarom geen schuld, slachtoffer en oordeel. Generaties op generaties ontvangen we de erfenissen van onze voorouders en ook hun talenten en doorzettingsvermogen. De ouders en Robin begrijpen dit verhaal, ze gaat er mee aan het werk en krijgt nieuwe, positieve ervaringen.

Leer alles over faalangst bij training HeartConnection 1. Welk verhaal vertelt jouw faalangst?

Rachel - Dyslexie, Faalangst en Paniekaanvallen

Rachel (18) komt bij mij in het jaar dat ze eindexamen VWO moet doen. Ze heeft extreme faalangst, waardoor ze niet meer kan leren en slechte resultaten haalt. Rachel vertelt dat ze dyslexie heeft (ontdekt in groep 8). Deze uitdaging geeft haar veel stress. Ze krijgt als reactie paniekaanvallen, zowel thuis als in de klas, heeft ernstige slaapproblemen en veel nachtmerries. Haar concentratie is heel slecht en door de stress maakt ze ruzie met haar zusje. Ze denkt dat ze hierdoor haar eindexamen niet haalt. In de HeartConnection sessies praten we over haar dagelijkse leven, waar ze tegen aan loopt en wat ze moeilijk vindt. 

Geboorte zusje

Rachel leert inzicht te krijgen in haar handelen, dit geeft haar rust. We komen erachter dat Rachel veel moeite had met de geboorte van haar zusje, toen ze drie was. De aandacht van haar ouders ging ineens naar haar zusje, terwijl zij in de drie jaar daarvoor elke dag alle aandacht van papa en mama kreeg. Rachel voelt zich van de troon gestoten. Ze denkt dat ze niet meer belangrijk is en wordt jaloers op haar zusje. De aanwezigheid van haar zusje geeft Rachel continu stress, want ze gelooft: ‘ik ben niet belangrijk; ik doe er niet toe; ik ben niet de moeite waard’. In groep 3 heeft Rachel problemen met lezen.

‘Ik ben belangrijk’

We gaan aan het werk om haar zusje, en haar geboorte, te accepteren. Rachel gaat meer en meer geloven: ‘ik ben belangrijk; ik doe er toe; ik ben de moeite waard’. Ze stopt een half jaar met school en gaat in die periode bij haar tante wonen. Rachel vindt haar rust, ze krijgt meer zelfvertrouwen, slaapt beter en haar paniekaanvallen verdwijnen. Na een half jaar gaat ze weer thuis wonen en haalt succesvol haar VWO-examen in deelcertificaten. De relatie met haar zusje is goed, ze zijn geen vriendinnen, maar accepteren elkaar.

Dyslexie als talent

Rachel volgt nu een HBO-opleiding en als bijbaantje helpt ze kinderen met dyslexie om te leren lezen. Dyslexie is nu haar talent! Rachel begeleidt de kinderen liefdevol, ze geeft hen vertrouwen. Nog steeds groeit haar eigen zelfvertrouwen. Bijzonder en prachtig. Dank je voor je vertrouwen, moed en doorzettingsvermogen, Rachel!

Elke klacht vertelt jouw eigen verhaal

Trauma’s (inslagen) zorgen een lichamelijk proces (cel af- of toename) waardoor ook het karakter verandert. De biologie van het lichaam/psyche geeft antwoord op alle klachten.

CT-scans en conflict-inslagen

De inslagen zijn zichtbaar op CT-scans. Deze inslagen hebben te maken met dyslexie, zoals je ziet aan het voorbeeld van Rachel:

  • Zweefconstellatie = dubbel angst conflict (schrikangst en territoriumangst) = Faalangst
  • Bestaansconflict = geboorte zusje
  • Manische zweefconstellatie (mannelijke kant actief) = paniekaanvallen
  • Scheidingsconflict met zweefconstellatie = dyslexie
  • Uitgebreide uitleg over de CT-scans en conflict-inslagen ontvang je tijdens de training HeartConnection 1.

Leer alles over angsten en conflict-inslagen HeartConnection 1

Overzicht trainingen en workshops
Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons