icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Alcoholverslaving bij HeartConnection Nederland®

Alcoholverslaving

Marius (50) vertelt op de Eendaagse dat hij het lastig vindt om zijn emoties te voelen: ‘Dat kan ik niet’. Het doet hem pijn. Ook zijn relatie lijdt hieronder. Op de vraag wat hij voelt bij het uiten van zijn emoties, antwoordt hij: ‘Ik voel mij de mond gesnoerd.’ Dan begint hij te vertellen: ‘Ik gebruik chronisch alcohol en mijn vader was alcoholist. Mijn vader is overleden door drankmisbruik toen ik 35 jaar was. Hij was een destructieve man. Ik wil niet zo zijn als mijn vader en toch doe ik hetzelfde. Gelukkig ben ik niet agressief, zoals hij.’

In de twintig minuten waarin we samen bezig zijn, komt Marius schaamte tegen, leegte, misbruik. Terwijl ik hem vragen stel, krijgt hij tranen in zijn ogen en het bloed stroomt naar zijn gezicht. Zijn hart gaat harder kloppen en het zweet breekt hem uit. Dit zijn positieve reacties van het lichaam: Marius is druk aan het werk om te verbinden, te versmelten en los te laten. Opeens zegt Marius: ‘Ik heb zo'n pijn om mijn pijn te ontmoeten, het is zo angstig en confronterend.’ Ik begeleid hem hier doorheen. Iedereen in de ruimte voelt zijn verdriet. 

Ik ben geraakt en onder de indruk van zijn eerlijkheid. Marius vindt het zo lastig om te vertellen en te voelen en toch stelde hij zijn vraag en geeft duidelijke antwoorden. De manier waarop hij met zijn pijn omging, was door de ander weg te duwen. Wat enorm dapper dat hij na al die jaren naar de pijn toe gaat. Marius leert kwetsbaar te zijn. Door HeartConnection leert hij dat iedereen kwetsbaar is. Dit opent zijn hart, zijn gevoel. Zijn vrouw barst in tranen uit: ‘Al die jaren heb ik hier op gewacht en gewenst dat dit zou gebeuren.’ Marius en zijn vrouw gaan opgelucht, blij en onder de indruk naar huis.

Alcohol als symbool

Water staat in relatie tot moeder. Alcohol (vuur) staat in relatie tot vader. Het symbool van alcoholgebruik is: ‘Ik wil mijn moeder en vader in mijn lichaam voelen.’ Met andere woorden: het is alsof de alcohol de ouders herenigt in het lichaam.

Gebruik van alcohol bij ouders en voorouders

We zien bij Marius dat ook zijn vader en grootvader veelvuldig alcohol gebruikten. Beide waren agressief. Vanuit de ouders en voorouders is het gebruik van alcohol een overlevingsmechanisme, de beste strategie om met het leven om te gaan.

In Oost-Europese landen is er veel alcoholgebruik: de beste manier om te overleven. In Rusland gaan de besprekingen met wodka. Zodra je niet drinkt, word je gewantrouwd, want dan heb je iets te verbergen. Dus de man moet wel meedrinken. Wat ook kan meespelen, is  de herinnering in het onderbewuste dat ouders en/of voorouders in de oorlog zijn doodgevroren. De jongere generatie drinkt om zichzelf warm te houden.

Daarbij is het in de familie van Marius niet mannelijk om je emoties te laten zien. Een man moet flink en sterk zijn. Als het kind ‘zwak’ lijkt, moet er worden geslagen om het kind ‘sterk’ te maken om opgewassen te zijn in deze wereld. Marius heeft bovendien het gebruik van alcohol bij zijn vader gezien, hij is er mee opgegroeid. Dit werkt door in zijn programmering en daarom blijft dit patroon zich herhalen. Gelukkig begrijpt Marius zijn verhaal, kan verbinden-versmelten-loslaten. Hierdoor ontstaat begrip voor zichzelf, zijn ouders en voorouders. Dit is deprogrammeren. Nu werkelijk dit patroon loslaten. Gefeliciteerd Marius!

 

Lees verder blowverslaving (roken)

Lees verder eetverslaving

 

Uit je emoties HeartConnection 1

 

 

 

Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons