Bot, pees, spieren, gewrichten – eigenwaarde
Opeens pijn in je rug, schouder, nek of knie is veelal oplossingsfase. Na de stressfase kom je in oplossing en je lichaam creëert vocht op de plek van herstel, dit is pijnlijk tot zeer pijnlijk. Uitleg van het biologisch proces bij spieren en gewrichten en uitleg over eigenwaarde, reuma, spierdystrofie, osteoporose, spier- en gewrichtsklachten.
Eigenwaarde & reuma, spierdystrofie, osteoporose, spier- en gewrichtsklachten
In onze westerse maatschappij hebben we te maken met veel eigenwaarde-issues. Generaties lang werden vrouwen gezien als minder dan mannen. Pas sinds 1919 mogen vrouwen hier stemmen. Mannen moeten stoer zijn, niet huilen en geld binnen brengen. De laatste vijftig jaar is er veel veranderd. Positief of negatief? Dit mag je zelf invullen. Wat in elk geval veranderd is, is de toegenomen marketing en reclame, veelal gericht op eigenwaarde. De media tonen ons een beeld van hoe we er wel of niet uit moeten zien en ons moeten gedragen. Voldoe je hier niet aan, dan zou je weleens buiten de groep geplaatst kunnen worden. Biologisch betekent dit, dat je dan zonder groep (roedel) minder kans hebt om te overleven of helemaal niet overleeft. We denken weliswaar in cultuur, maar ons lichaam reageert biologisch. Binnen de biologie is het lichaam subliem geregeld in samenstelling met je gedachten, DNA, normen en waarden vanuit de cultuur en nog meer. HeartConnection geeft je de Opleiding om biologisch te denken, problemen op te lossen en om te gaan met stress.
Eigenwaarde-TPM’s
Vanuit ons denken en handelen reageren we veelal uit eigenwaarde. Je voelt je minder dan de ander, omdat je denkt dat de ander het beter kan. Of je denkt minderwaardig over de ander, jij kan het toch beter. Beide reacties kennen dezelfde TPM (trauma). Vanuit bepaalde TPM’s ontstaan eigenwaarde-overtuigingen zoals:
- ik ben niet snel genoeg
- ik kan het niet
- het lukt niet
- ik ben lelijk
- ik ben te dik/dun
- ik ben dom
- ik ben niet goed genoeg.
Deze overtuigingen kunnen ten grondslag liggen aan diverse klachten.
Reuma recalcificering met leukemie
Reuma kent binnen de biologie twee fases die zich in het lichaam afspelen. In de stress-fase of actieve fase is er celafname in het bot of weefsel. In de oplossingsfase is er cel-toename van het botweefsel, recalcificering met leukemie. Die gaat gepaard met een ontstekingsachtige omgeving en vocht, dit is (zeer) pijnlijk. De biologie van jouw lijf wil dat jij onder alle omstandigheden overleeft. Dus je krijgt extra cellen erbij, zodat je bij een volgend eigenwaarde-TPM sterker bent dan voorheen. Prachtig hoe je biologie dit regelt!
Reuma vertelt het verhaal dat iemand weliswaar in oplossing gaat, maar ook nog eigenwaarde-gedachtes heeft, bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed genoeg’. Je blijft dan in een hangende situatie zitten: celafname en celtoename meteen ontstekingachtige omgeving volgen elkaar dagelijks op. Er komen verdikkingen bij de gewrichten, vingers vergroeien, er is pijn, enzovoort.
Osteoporose
Osteoporose is een eigenwaarde-conflict in bepaalde botten aar de stress zich manifesteert. Dit is afhankelijk van de conflict-inhoud. Er ontstaat als het ware een gatenkaas in de botten. Celafname in deze situatie is een blijvende stressfase. We noemen dit de conflict-actieve fase.
Gewrichtsklachten
Opeens pijn in je rug, schouder, nek of knie is veelal oplossingsfase. Na de stressfase kom je in oplossing en je lichaam creëert vocht op de plek van herstel, dit is pijnlijk tot zeer pijnlijk. Heeft iemand langdurige klachten, dan is er een hardnekkige eigenwaarde-gedachte en houdt iemand zichzelf daardoor in de stress- en oplossingsfase. Het lichaamsdeel waar je de pijn ervaart vertelt jou je eigen verhaal. Lees bijvoorbeeld dit voorbeeld van schouderklachten en frozen shoulder.
Meer- of minderwaardig: dezelfde conflict-inslag TPM
Allerlei situaties in iemands leven gebeuren vanuit eigenwaarde-conflicten. De persoon voelt zich minder- of meerwaardig. Wie in een relatie overheerst, besodemietert, dominant is, heeft een meerwaardig eigenwaarde-TPM. Wie lijdt, ondergaat of besodemieterd wordt, heeft een minderwaardig eigenwaarde-conflict.
Let op: in beide gevallen gaat het om dezelfde eigenwaarde-TPM. Onopgeloste eigenwaarde-TPM’s hebben invloed op je levenssituaties en gezondheid. Het is tijd om ze op te lossen. Hieronder een paar voorbeelden.
Seksueel
Vanuit een gedachte als ‘Ik ben het niet waard om een goede seksuele relatie te hebben’, kan iemand vanuit een minderwaardig eigenwaardeconflict zichzelf niet beschermen, Dit kan ertoe leiden dat iemand seksueel van alles meemaakt, maar ook tot klachten aan heupen, SI-gewrichten, schaambeen of stuitje.
Geld
De overtuiging ‘Ik ben het niet waard’ drukt zich in het dagelijkse leven uit in geld. Iemand werkt heel hard, maar verdient weinig. Of iemand werkt heel hard en de partner maakt het geld op. Ook bijvoorbeeld het verduisteren van geld in een zaak heeft hier mee te maken.
Besodemietering
Met een eigenwaarde-conflict kan het zijn dat je de ander meer vertrouwt dan jezelf. Je laat de ander jouw geldzaken overnemen of beheren en opeens is er geld weg. Je gelooft de mooie verhalen van een ander en de rest kun je zelf invullen. Samen met een seksueel eigenwaarde-conflict kan een tienermeisje zo in een loverboy-situatie komen.
Relaties
Je bent onderdanig aan je partner en je partner beheerst jou. Voor de lieve vrede doe je alles voor je partner. De ander denigreert je, beledigt je klaagt over jou waar anderen bij zijn, enzovoort. Kortom: je doet niets goed. Die ander kan je partner zijn, maar ook je baas, je schoonvader, -moeder, collega, enzovoort.
Het verhaal van Cornelis (62) met acute reuma
Cornelis heeft na zijn heupoperatie opeens acute reuma. Hij vertelt over zijn gezinssituatie: zijn vader heeft diens vader jong verloren. De vader van Cornelis kleineerde hem altijd, Cornelis deed nooit iets goed. Hij is dit gaan geloven en gaan leven. Op zijn twintigste gaat hij naar het buiteland en verdient veel geld. Op verzoek van zijn vader draagt Cornelis 80% van zijn inkomen af aan zijn ouders, de verhouding is uit balans. Een vriend maakt hem wakker met de opmerking: ‘Wie verdient hier nu het geld?’. Een paar jaar later stopt Cornelis de bijdrage aan zijn ouders. Zijn vader neemt hem dit in dank af. Als Cornelis 50 jaar is, is hij gescheiden en trouwt opnieuw. Zijn tweede vrouw maakt al zijn verdiende geld op. Hij stopt dit door opnieuw te scheiden. Dit neemt zijn tweede vrouw hem niet in dank af. De geschiedenis herhaalt zich. Cornelis herkent het eigenwaarde-verhaal van zichzelf, maar ook van zijn vader. Generatie op generatie is dit doorgegeven. Het wordt tijd dat dit nu stopt. Cornelis hoeft de denigrerende opmerkingen van zijn vader niet meer te geloven en zeker niet meer te leven. Hij gaat met zijn eigenwaarde aan de slag. Dit inzicht geeft hem veel rust en opluchting.
Het verhaal van de jeugdreuma van Saskia
Tijdens een HeartConnection Eendaagse krijgt Saskia antwoord op haar vraag. Haar dochter heeft vanaf haar tweede jaar jeugdreuma. Dit begon met een ontsteking aan haar knieën.
Op de vraag aan Saskia wat er is er gebeurd toen ze twee maanden zwanger was van haar dochter, antwoordt ze eerst ‘Niets’. Maar opeens barst ze in tranen uit. Ze herinnert zich dat har vader toen de diagnose darmkanker kreeg. We verbinden dit gevoel. Saskia voelt enorm veel verdriet, onmacht, radeloos, ongeloof. Het gevoel ‘Ik kan het niet aan, dit is niet waar, ik trek dit niet’. Twee maanden zwanger liep ze naar de keuken toen ze dit nieuws hoorde. Daar zakte ze door haar knieën en viel op haar knieën op de grond. Nu voelt ze de link met haar dochter en dit incident. Haar dochter is nu negen jaar. Saskia krijgt het uitwerkblad mee dat we samen hebben gemaakt. Ze gaat dit inzicht samen met haar man en dochter bespreken en ze vertelt haar dochter dat het verdriet, ongeloof enzovoort van mama is en dat mama door de knieën ging. ‘Dit is van mama en geef dit terug aan mama’. Geraakt, opgelucht, blij en onder de indruk gaat ze naar huis.
DNA erfenis
Kinderen vertellen het verhaal van hun ouders en voorouders. Er is geen schuld, slachtoffer en oordeel binnen HeartConnection. Generatie op generatie worden onverwerkte conflicten via DNA doorgegeven. Creëer je eigen leven en ontvang de tools om dit nu te de-programmeren.
Gerelateerd
Ziekte van Dupuytren
De bindweefselverdikking begon een jaar geleden in haar rechterhand. Ik vraag haar wat er in deze periode is gebeurd. Haar...
Sleutelbeen
Een centraal, belangrijk thema in jouw leven. Waarin ben je in je leven geblokkeerd geraakt? Iets dat heel belangrijk voor...
MS – ALS
Binnen HeartConnection kijken we naar de conflict-inslagen, familiestamboom, Levensblauwdruk. Het MS-verhaal van Roos en Mik. Wat is de uitleg van...