MS – ALS
Binnen HeartConnection kijken we naar de conflict-inslagen, familiestamboom, Levensblauwdruk. Het MS-verhaal van Roos en Mik. Wat is de uitleg van MS-ALS en haar biologisch proces?
De spierziekten MS en ALS hebben dezelfde TPM’s (conflict inslagen) en dezelfde biologische reden. De gezondheid gaat in een sterk dalende lijn naar beneden. Het degeneratieproces van ALS gaat echter vele malen sneller dan bij MS.
Mogelijke TPM’s
ALS en MS kunnen de volgende TPM’s hebben:
- Eigenwaarde-TPM – Ik doe het niet goed.
- Motorisch-TPM – Ik zit vast en kan niet bewegen.
- Schuin-TPM – autoriteit
- De buitenwereld is onveilig – Ik moet thuis blijven.
- Vreemdgaan van ouders en/of voorouders – Ik moet thuis blijven.
Symbolische betekenis van MS – ALS
De symbolische betekenis van MS en ALS is: ‘Ik wil iedereen thuis houden’. De persoon zelf of de (voor)ouders ervaren de wereld buiten het huis als onveilig. Dit kan zijn door gemis aan een vader, gemis aan bescherming of gemis aan ondersteuning in het gezin. Een programma vanuit de biologie kan dan zijn: verlamming, slecht ter been worden, om zo iedereen thuis te houden. Als de (voor)ouders vreemdgingen, heeft het thuis houden ermee te maken dat dan niemand vreemd kan gaan. Is er een angst om een geliefde te verliezen?
Het lichaam blokkeert
Bij MS – ALS blokkeert het lichaam bepaalde functies. Dit is bij iedereen met deze aandoeningen verschillend. Soms kiest het onderbewuste om het lichaam verlamd te houden of slecht ter been, zodat niemand iets van deze persoon kan verwachten. Soms kiest het onderbewuste om het lichaam vast te zetten, te bevriezen, zodat het biologisch dood is voor zijn roofdier. Dit wordt uitgebreid uitgelegd tijdens HeartConnection Opleiding.
De blokkade heeft een biologische reden. Deze kun je ontdekken door het stellen van vragen, zoals:
- Waar heeft de blokkerende beweging mee te maken?
- Is er angst voor de toekomst?
- Is er angst om beweging te maken?
- Angst om te manifesteren, omdat je denkt dat er zo veel van je verwacht wordt?
- Angst voor het roofdier? Je roofdier kan je partner, werk, schoonmoeder, vader, enzovoort zijn. Bij wie voel je je onveilig?
- Mag het kind niet groot worden?
Vragen vanuit de familiestamboom
- Welk drama heeft zich afgespeeld bij de ouders en voorouders?
- Heeft er iemand vastgezeten in de familie?
- Komt MS – ALS in de familie voor?
- Eigenwaarde TPM?
- Drama met machteloosheid?
- Iets hebben gedaan dat geresulteerd heeft in een drama?
- Drama dat is verduisterd?
- Verkrachting?
- Spijt?
Alles wat de ouders en voorouders niet hebben verwerkt, worden de biologische conflicten van de jongere generatie.
Levensblauwdruk
Naast de familiestamboom kijken we ook naar de periode van de Levensblauwdruk, een periode van dertig maanden rondom de zwangerschap. Hier ga je mee aan het werk tijdens de HeartConnection Opleiding. Daarmee word je regisseur van je onderbewuste.
Bij de Levensblauwdruk kijken we naar:
- Hoe was de conceptie?
- Hoe voelde moeder zich toen ze erachter kwam dat ze zwanger was?
- Hoe was de relatie tussen de ouders?
- Welk drama is gebeurd tijdens de Levensblauwdruk?
- Wilde moeder zwanger worden om vader thuis te houden? Of om de relatie te redden?
- Heeft moeder en/of vader vastgezeten tijdens de Levensblauwdruk?
- Had moeder tijd om te genieten van de zwangerschap? Was er ruimte voor de baby?
Het verhaal van Roos (45)
Roos zit in een rolstoel en heeft vooral MS in haar benen. “Als mijn vermoeidheid weg is, kan ik alles aan, dus ik wil de reden van mijn vermoeidheid weten.”
De ouders van Roos hadden een prima relatie samen. De ouders van haar moeder ook. Maar de ouders van haar vader niet. Opa was onaardig voor oma, hij maakte veel denigrerende opmerkingen naar oma. Hierdoor zal oma een lage eigenwaarde hebben gehad. Uiteindelijk trouw je je conflicten: de ander spiegelt de pijn die nog niet in jou verwerkt is. Daarover lees je meer in het artikel Acteur.
Het is mogelijk dat ook Roos, via oma, een lage eigenwaarde heeft ontwikkeld. Uiteindelijk is alles een erfenis, die generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit behandelen we in de HeartConnection Opleiding.
Opa stopte zijn zoon (vader van Roos) regelmatig in het kolenhok onderin het huis. De vader van Roos keek dan schuin omhoog naar zijn vader (opa) die boos was. Hier kunnen we het schuine TPM plaatsen: als kind keek de vader van Roos omhoog in een traumatische situatie.
Roos ging op haar achttiende studeren in Nijmegen, een hele mooie tijd. Ze leert hier haar man kennen en als ze 21 jaar is gaan ze samenwonen. Met 25 jaar verhuizen ze naar Helmond, dit vond ze vreselijk. Ze voelt zich opgesloten, maar is meeverhuisd voor het werk van haar man. Na de verhuizing krijgt ze MS. Mogelijk is dit vastzittende gevoel de trigger voor haar biologie om slap te worden in haar benen? Als ze 27 jaar verhuizen ze naar Eindhoven, hier blijven ze wonen.
Roos kijkt naar het overzicht dat we samen hebben gemaakt: haar biografie, tijdlijn, familiestamboom en huidige situatie. Ze ziet en ze realiseert zich dat de pijn die haar vader gehad moet hebben, vreselijk is geweest. We verbinden, versmelten en laten dit gevoel los. Ze voelt met name angst, een pittig gevoel. Enorme frustratie komt omhoog, dit voelt ze in haar hele lichaam. Tegelijkertijd is dit een hele krachtige energie. Ze blijft haar lichaam en emoties voelen, totdat ze het opeens warm krijgt. Haar lichaam gaat stromen. Ze voelt zich in heel haar lichaam vrolijk. Alles in haar wordt vrolijk.
Roos heeft nu een zoon van 17 en een dochter van 15 jaar, ze is inmiddels gescheiden. Ze heeft nog steeds heimwee naar Nijmegen. Ik vraag haar naar dit bijzondere mooie gevoel dat Nijmegen haar geeft. Dit is een gevoel, een ervaring, een belevenis. Ik vraag haar om dit gevoel mee te nemen naar Eindhoven. Ze vertelt over haar prachtige huis waarin ze nu woont, hier is ze heel trots op. Ze realiseert zich dat ze dit huis zelf heeft gecreëerd. Er ontstaat een glimlach van oor tot oor. We verbinden het mooie gevoel van Nijmegen met haar prachtige huis waar ze nu woont.
Roos voelt zich helemaal blij en vol energie na dit prachtige inzicht en de ontmoeting met haar MS-verhaal.
MS – Incontinentie
Mik uit den Bogaard (44 jaar)
Jarenlang werd ik uitgedaagd door mijn incontinentie. Het begon toen ik boekjes ging lezen over mijn diagnose MS, 23 jaar geleden, sindsdien dacht ik ´Zie je wel, incontinentie hoort erbij, het wordt ook in de folders genoemd’. Inmiddels ben ik via HeartConnection bekend met de biologische wetmatigheden en weet ik nu dat incontinentie sterk voor komt in de conflictactieve fase; verlies van urine door celafname van de sluitspier; onweerstaanbare urinedrang.
Territoriummarkering-TPM
Het TPM dat eraan vooraf gaat heeft te maken met je grenzen niet sterk genoeg kunnen aangeven. Je lichaam gaat, net zoals dieren dit doen, territorium afbakenen met plasjes.
Eigenwaarde-TPM
Bovendien hebben de folders over MS mij doen programmeren: ‘Zie je wel, ik ben nu ook incontinent´, hetgeen een eigenwaarde-TPM-incontinentie in heeft gezet, met urineverlies bij niezen ed.
Herinneringen – sporen – wederkerigheid
Sinds ik dit besef, ben ik mezelf gaan bestuderen en heb ik inderdaad plotselinge, hevige aandrang als iemand iets van me vraagt wanneer ik al tijdsstress heb. Bijvoorbeeld: het is al laat, ik sta zo tijdsefficiënt mogelijk te koken, de pannen en het vuur vragen mijn aandacht. Als mijn zoontje dan bij me komt (en meestal iets van me vraagt, ook indirect al omdat ik er bij mijn kookstappen op moet letten dat ik niet tegen hem aanbots), moet ik plotseling en zeer urgent plassen.
De biologische wetmatigheden laten mij inzien dat er wederkerende TPM’s op kunnen treden. Ik kom mijn oorspronkelijke conflict opnieuw tegen. Ik durf weer mijn grenzen niet genoeg aan te geven.
En de sporen! Dat je automatisch in herinneringen leeft en meteen in de reactie schiet, alles om je te helpen overleven. Zonder dat je het in de gaten hebt, totdat je het wel in de gaten hebt. Het is bijvoorbeeld heel handig bij het theezetten met heet water, maar ook spelen er de hele dag door uitdagende sporen op. Bijvoorbeeld: ik heb een keer een incontinentie epi-crisis ervaren in de supermarkt. Ik had TPM daarmee afgesloten, maar dan, iedere keer als ik een supermarkt instap moet ik weer acuut plassen. HeartConnection heeft me laten inzien en voelen dat ik op dat moment in een spoor beland, een herinnering met al mijn alarmbellen van dien. Sinds dit besef vraag ik me bij plotselinge drang om te plassen af: ‘Is dit een spoor, of moet ik echt plassen?’. Vaak vermindert de drang om te plassen.
Na jarenlang van plasplekje naar plasplekje te hebben gefietst, heb ik na deze inzichten en doorbraken veel meer rust, tijd en vertrouwen.
Dank je wel!
Mik is schrijfster van het boek Spiegelend Zand.
Renée Hagers – haar moeder met diagnose MS
De moeder van Renée heeft jaren geleden de diagnose MS gekregen. Renée gaat tijdens Opleiding HeartConnection op zoek naar dit verhaal van MS. Als ouders, voorouders hun trauma’s TPM niet hebben opgelost, komt dit terecht in de jongere generatie. Renée haar motivatie is groot, ze wil zichzelf, haar zoon van deze TPM bevrijden. En dit lukt!
Bijzonder mooi
Vandaag was ik met Thijs bij mijn ouders. De therapeut belde aan. Ik zei; dan ga ik weer oké. Ook door de weerstand die ik bij mezelf voel als het gaat om de (in mijn ogen zinloze) therapieën van mijn moeder. Mijn oordeel, mijn acteur! Mijn moeder vroeg of ik echt nog niet even wilde blijven. Oké. De therapeut Jiska kwam enthousiast binnen. Zij heeft het overgenomen van haar vader. Ze vroeg gelijk aan mij; ga je ook mee om te helpen? Ik dacht mee? We gaan wandelen buiten met de rollator. Ja is goed met nog voelbare weerstand in mij. Mijn moeder ging met ondersteuning van Jiska naar buiten en ik met de rolstoel erachteraan. Zo liepen we over het binnen terrein. Ik zag meteen, wat een loopfunctie heeft deze vrouw.
In jaren heb mijn moeder niet zien lopen, ze loopt….
Zoveel weerstand (angst) voelbaar bij mijn moeder. Ik ging het steeds meer beseffen…zei eerst tegen Jiska; ‘Wat is hier gebeurd?’ Zij antwoordde; ‘Ja helemaal vanuit jouw moeder zelf ontstaan’. Mijn moeder heeft een aantal weken geleden uit zichzelf aangegeven te willen gaan oefenen met staan en lopen.
Tranen van vreugde stroomden over mijn wangen
Jiska gaf hier heel mooi de ruimte voor. Vertel zei ze met haar ogen? Ik zei: ‘Ik volg Opleiding HeartConnection waarbij mijn moeder een belangrijke rol speel met het thema vastzitten en de biologische oorzaak daarvan. Waardoor ik indirect ook vastzit. Dat ik hier veel op ge-vvl’t (verbinden, versmelten, loslaten) heb en dat mijn moeder nu deze stappen aan het maken is is echt bijzonder.’
‘Wow ik krijg gelijk kippenvel’ zegt Jiska, bij mijn moeder een veelzeggende glimlach en tranen. Wat een moment wat een resonantie. Dankbaar!
Groei in bewustzijn en een liefdevolle verbinding met jezelf creëren
Binnen HeartConnection kijken we naar het unieke verhaal dat het lichaam te vertellen heeft. Al eeuwenlang worden erfenissen via het DNA doorgegeven. Het is onze eervolle taak om dit nu zonder oordeel naar de ouders of voorouders los te laten. Daarbij gebruiken we de talenten en overlevingsmechanismes van onze voorouders. Onze focus ligt niet op genezing, maar op groei in bewustzijn en een liefdevolle verbinding met jezelf creëren.
Meer weten?
Klik hier voor de Opleiding HeartConnection.
Dit artikel is met grote zorgvuldigheid gemaakt. De mogelijkheid bestaat dat de informatie niet volledig is of onjuistheden bevat. Deze informatie is bedoeld als ondersteuning voor bewustzijnsontwikkeling en voor inzicht in de biologie van het leven.
Gerelateerd
Fibromyalgie
Mensen met fibromyalgie vinden het lastig om te zeggen wie zij nu eigenlijk zijn, miscommunicatie, pleasen, perfectionisme en vele andere...
Bot, pees, spieren, gewrichten – eigenwaarde
Opeens pijn in je rug, schouder, nek of knie is veelal oplossingsfase. Na de stressfase kom je in oplossing en...
Schouder
Na zoveel jaren therapieën heeft Lia eindelijk antwoord op haar frozen shoulder. Dankbaar, opgelucht, lichter en onder de indruk gaat...