Baarmoeder
De vrouwelijk organen staan in relatie tot huis, warmte, geborgenheid en de relatie met je moeder. In de natuur is de vrouw verantwoordelijk voor het huis en kinderen. Biologisch reageren we nog steeds zo, inclusief je lichaam. We denken in cultuur, maar we reageren biologisch. Hieronder het uitgebreide verhaal van de baarmoeder.
De eileider vangt de eicel vanuit de eierstok op en leidt deze naar de baarmoeder. De belangrijkste functie van de baarmoeder is de innesteling van de bevruchte eicel (embryo) in het slijmvlies. Het is de holte waar het embryo zich ontwikkelt tot een volgroeide foetus.
Baarmoeder: een warm, veilig nest
De vrouwelijk organen staan in relatie tot huis, warmte, geborgenheid en de relatie met je moeder. In de natuur is de vrouw verantwoordelijk voor het huis (nest) en de man voor bescherming van het territorium, nest, de vrouw en kinderen. Biologisch reageren we nog steeds zo, inclusief je lichaam. We denken in cultuur, maar we reageren biologisch.
Conflict-thema’s van de baarmoeder
1. Voortplantings-verlies-conflict
Voortplanting is biologisch belangrijk. Het gaat over het overleven van de groep. Een vrouw kan op elk moment een conflictinslag krijgen wanneer onverwachts de voortplanting wordt bedreigd. Bijvoorbeeld door een miskraam, abortus of doodgeboren kind, maar ook als je geen kinderen kunt krijgen of dat jouw (klein)kinderen geen kinderen kunnen krijgen of willen hebben. Ook de diagnose van een ziekte voor de vrouw, haar man of kind, kan deze angst veroorzaken. Een vrouw die heel graag kinderen wil, maar op vrouwen valt, kan ook dit conflict lijden. In al die gevallen is er geen zekerheid dat de groep blijft voortbestaan. In de natuur kan een vrouw een dergelijk voortplantingsconflict lijden wanneer zij niet in staat is om te paren of het wordt om andere redenen onderbroken.
2. Vrouwelijkheidsconflict
Een vrouw die zich niet vrouwelijk genoeg voelt, kan lijden onder een vrouwelijkheidsconflict. Het gaat dan niet om seksualiteit. Ook een verliesconflict speelt hierin een rol, vaak grootmoeder-kleinkind, maar ook verlies van het eigen kind is mogelijk: de vrouw voelt dan dat ze gefaald heeft in haar vrouwelijkheid. Ze is niet in staat om een gezond kind te baren of ze zorgen voor een gezond kleinkind. Oma’s hebben vaak zorgen over de opvoeding van hun kleinkinderen, alsof ze weer de verantwoordelijkheid als een ouder hebben, als verwekker (bij opa’s zie prostaat).
Vrouwelijkheid kan ook worden aangetast wanneer een vrouw door een man en/of autoriteit wordt geminacht, neergehaald, beledigd, onderdrukt, seksueel misbruikt, verkracht, onteerd, gekweld, lastig gevallen of niet gerespecteerd.
Het kan ook zijn dat een vrouw een ‘mismatch’ voelt met haar partner en /of zijn familie, alsof zij zich niet kan innestelen. Andere oorzaken van een vrouwelijkheidsconflict: moeder accepteert seksleven van haar kinder(en) niet, moeder is in shock vanwege partnerkeuze van haar kind(eren), vrouw misdraagt zich ten opzichte van haar partner.
3. Rivaliteitsconflict
Bij een rivaliteitsconflict is sprake van een situatie waarbij een man en/of autoriteit domineert of de vrouw afwijst. Het gaat om een gemeen, lelijk conflict waarbij de vrouwelijke integriteit, het vrouw-zijn, wordt aangetast. Bijvoorbeeld:
- Incest
- Mannen mogen vreemd gaan en meisjes moeten zich netjes gedragen.
- Mannen zijn stoer als ze ‘veel’ meisjes hebben gehad. Meisjes zijn sletten als ze veel jongen hebben gehad.
- Vrouwen moeten maagd zijn bij het huwelijk en mannen kunnen hun gang gaan.
- Mannen ‘lijken’ te domineren.
- Vrouw voelt zich schuldig over een ongewenste (smerige) seksuele handeling.
- Oma maakt zich zorgen, omdat haar kleinkind is verkracht.
- Vrouw wil geen seks voor het huwelijk. Ze doet het toch onder dwang van haar verloofde.
Direct na de conflict-inslag
Direct na de inslag ontstaat een biologisch proces in het lichaam. De functie van de baarmoeder wordt vergroot door toename/uitbreiding van het aantal baarmoederslijmvliescellen. Er ontstaat slijmvliesverdikking: een dikkere wand ondersteunt de innesteling van de bevruchte eicel. Dit zorgt voor compensatie van het verlies. Ook kan het zijn dat de celtoename een afscheidingsbevorderende kwaliteit heeft: vorming van meer sappen om het conflict (brok) beter te kunnen verteren. Als het conflict niet wordt opgelost, dan blijft in de baarmoeder celtoename plaatsvinden, dit noemen we tumorgroei in de baarmoeder.
Als het conflict is opgelost
Is het conflict opgelost, dan treedt direct een biologisch proces in het lichaam in werking. De vrouw slaapt en eet beter en neemt weer in gewicht toe. Tbc-bacteriën en/of schimmels bouwen de ‘hulpcellen’ weer af. Er ontstaat mogelijk vaginale etterige afscheiding, een sterke tbc-geur, lichte bloeding of zwelling en nachtzweet en moeheid. In de piek van de oplossing, de epi-crisis, kunnen zich koude rillingen voordoen, net als kramp en sterke bloeding.
Klik hier voor meer informatie tweefasigheid, het biologisch proces.
Baarmoeder kleur geel zie afbeelding hieronder:

Het verhaal van Ans
Tijdens de trainingen werkt Ans aan haar familiestamboom. Ze komt erachter dat haar moeder buiten de familie is geplaatst, een bastaardkind. Dit patroon van vrouwelijke ontkenning in haar familie herhaalt zich in het leven van Ans. Ze voelt zich vrouwelijk ontkend, omdat haar vriend haar niet ten huwelijk vraagt. De familie laat duidelijk merken dat ze een buitenstaander is en er niet bij hoort. Er ontstaat slijmvliesverdikking met een afscheidingsbevorderende kwaliteit. Dit geeft meer sappen om het conflict (brok) beter te kunnen verteren. Ans kan de brok niet verteren en haar lichaam helpt haar door de brok te doen inspeekselen, zodat deze verteerd kan worden. Na een paar jaar vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ans gaat in oplossing. Enkele maanden heeft ze een sterke maandelijkse bloeding: haar verdikte slijmvlies wordt uitgedreven. De eerste maand nadat haar vriend haar ten huwelijk heeft gevraagd, is Ans enorm moe en heeft last van nachtzweet. Ze begrijpt haar proces en dit maakt dat zij haar biologisch lichaam helemaal accepteert en zelfs blij is.
Het verhaal van Maria
Maria (57) heeft een seksueel dominante man, hij wil elke dag intimiteit. Sinds haar overgang wil ze dit niet meer. Ze klaagt over hem, maar komt niet voor zichzelf op. Haar baarmoederslijmvlies neemt toe om dit conflict (brok) te helpen verteren. Tijdens de trainingen deelt ze haar verhaal, ze wordt begrepen en liefdevol ondersteund. Ze kan haar emoties verbinden-versmelten-loslaten. Ze deelt haar ervaring met haar man en ze maken afspraken met elkaar, waarin zij elkaar beiden respecteren. Hierna heeft ze een aantal weken sterke afscheiding en nachtelijke zweten, er is een opruiming van haar baarmoederslijmvlies gaande.
Oma en kleinzoon
Oma is gek op jongste kleinzoon, haar lieveling. Hij is 18 jaar en krijgt een vriendin. Dit is een conflict-inslag voor oma, alsof zij haar kleinzoon voor zichzelf wil houden. Hij gaat met zijn vriendin samenwonen. Tijdens de trainingen gaat oma met zichzelf aan de slag. Haar emoties kan ze verbinden-versmelten-loslaten. Ze komt erachter dat haar vader haar ook afwees en deze pijn werd gespiegeld door haar lievelingskleinzoon. Oma gaat in oplossing: de weken daarna verliest ze dagelijks een klein beetje bloed. Gelukkig begrijpt oma haar verhaal en accepteert ze dat haar kleinzoon samenwoont.
Nieuwe ruimte – Verhaal van Marjolein
Opeens moet ik in één dag een andere ruimte vinden voor mijn werk. Dit levert bij diverse partijen onrust op en veroorzaakt bij mijzelf veel spanningen. De exploitanten van de nieuwe ruimte zijn erg onvriendelijk en aanvallend. Dit geeft mij het gevoel van ‘ik ben niet welkom’. Waar ken ik dit gevoel van?
Thuis niet welkom
Als kind wilde ik nooit thuis zijn. Thuis was voor mij overal, behalve in mijn eigen huis. In mijn huwelijk ervoer ik precies hetzelfde: ik voelde mij niet welkom, opgelaten en niet op mijn gemak. In mijn nieuwe huis voelde ik mij niet welkom en ik werd aangevallen door de buren. Interessant! Vanuit het werk van HeartConnection weet ik dat ook mijn moeder zich nooit thuis voelde, mijn vader ook niet. Een erfenis die ik heb ontvangen via DNA. Mijn eervolle taak om -ik ben niet welkom- nu te de-programmeren.
Acteurs
Veel mensen om mij heen resoneren mee en spelen een prachtige rol in mijn huis-thema van me niet welkom en zelfs aangevallen voelen.
Verbinden-versmelten-loslaten
Ik wil dit veranderen, ik wil dit loslaten, ik wil mij welkom voelen overal en aardige exploitanten ontmoeten in gastvrijheid. Om te verbinden-versmelten-loslaten met dit thema ga ik veel de natuur in. Ik voel niet-welkom, spanningen, aanvallen, opgelaten, benauwd, afkeuring, ik-doe-het-verkeerd, onzeker, angstig, moe, maagspanning, onrust en nog veel meer.
Ik volg de volgende stappen:
- Herkenning: het verhaal is mij duidelijk.
- Verbinden-versmelten-loslaten met emoties, patronen, overtuigingen.
- Denken in oplossingen: welkom zijn en voelen en blijven verbinden-versmelten-loslaten.
- Actie: nieuwe geschikte ruimte vinden met een onvoorwaardelijk gevoel van ‘Ik ben welkom’.
Bloeding
Direct nadat alles is opgelost, laat mijn lichaam conflict-stress los en ik heb een paar dagen bloeding. Het lichaam vertelt dat ik de thuis-stress heb losgelaten. Dit geeft mij vertrouwen. Wil jij ook jouw verhaal begrijpen? Kom naar HeartConnection Opleiding en leer alles over de baarmoeder.
Baarmoeder-vragen:
- Kies je voor de ‘lieve vrede’ ten koste van jezelf? Zo ja, in welke situatie(s)?
- Is er iemand die jou domineert?
- Voel je je onbegrepen en niet ondersteunt in je relatie?
- Heeft iemand je onverwacht verlaten? Ben je niet goed verzorgd geweest?
- Voel je je ondergeschikt?
- Ben je hard bezig een conflict op te lossen, maar er is geen resultaat?
- Verlies van een naaste zoals oma of kleinkind?
Meer weten?
Klik hier voor een eendaagse bij jou in de buurt.
Persoonlijke begeleiding
Klik hier voor de Opleiding HeartConnection.
© Alle rechten voorbehouden. Niets van de geschreven en uitgesproken teksten van HeartConnection Nederland® mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van HeartConnection Nederland®. Opzettelijke inbreuk op andermans auteursrecht geldt in Nederland als een misdrijf (art. 31. jo. 33 Aw.).
Gerelateerd
Baarmoederhals en Schimmelinfectie
Silvie stelt haar vraag tijdens de Eendaagse in Eibergen. Twee maanden geleden is bij haar baarmoederhalskanker gediagnostiseerd met papwaarde 3B....
Borstkanker
In 2005 krijgt Leni de diagnose Borstkanker. Haar borst wordt verwijderd en ze krijgt een borstreconstructie. Het lijkt goed te...
Endometriose en eierstokken
Binnen HeartConnection kijken we naar de symboliek en het biologisch proces van het lichaam. Waar zijn eierstokken voor? Hoe functioneren...