icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Schouderklachten en Frozen Shoulder oplossen bij HeartConenction Nederland®

Schouderklachten en Frozen Shoulder

Lia komt eind 2017 spontaan met twee vriendinnen naar de HeartConnection lezing in Mijdrecht. Hier stelt ze haar vraag over haar ‘frozen shoulder’ waar ze wel heel graag vanaf wil. In de periode 2008-2010 had ze last van haar rechterschouder en sinds 2016 van haar linkerschouder. 

Waar staat een schouders symbool voor?

We nemen eerst door wat de schouders doen. Je schouders eronder zetten. Dragen. Schouderklopje. Een arm om je heen. De ander omarmen, doe je ook met je schouders en armen. Wat staat symbool voor een frozen shoulder?
1. Wie wil je omarmen? Door wie wil je omarmd worden?
2. Waar in je leven ben je vastgelopen? Wie in de familie heeft vast-gezeten?
3. Wie is je roofdier?
4. Schuld en beschuldiging

Slim systeem

In eerste instantie kan Lia niet zo veel plaatsen. Op mijn vraag wie er gevangen heeft gezeten, kan ze in eerste instantie geen antwoord geven. Ook wat er in 2008 is voorgevallen, is voor haar een raadsel. Haar vriendin kan wel diverse dingen beantwoorden. Bijzonder om te zien hoe slim het menselijk systeem is: als je niets weet, hoef je ook niet naar je pijnlijke emoties te gaan. We blijven verder vragen. Dat levert het volgende verhaal op.

Het familiegeheim van Lia

In 2005 overlijdt Lia’s moeder op 75-jarige leeftijd aan benauwdheid (COPD). De betekenis van COPD is onder andere (doods-)angst. Waarover was haar moeder angstig? Ze leefde in een eigen wereldje, in de kunstwereld en had een kunstwinkel. Ze was vooral eenzaam en sprak weinig, was emotioneel gesloten. Ik vraag haar waarover haar moeder haar mond moest houden? Opeens vertelt Lia dat ze in 2013 naar haar tante in Australië is gegaan. Haar nichtjes vertelden haar toen het volgende familiegeheim. Lia’s opa kwam uit Friesland, haar oma uit Duitsland, ze woonden in Zuid-Limburg. Opa had onderduikers en ze deden tegelijk alsof ze met de Duitsers samenwerkten. Een verhaal dat ik vaker hoor als ik in Zuid-Limburg werk. Na de oorlog zijn Lia’s grootouders opgepakt en gevangen gezet door de Nederlanders. Dus zowel Duitsers als Nederlanders waren roofdieren. Tijdens de oorlog mocht haar moeder vanwege de onderduikers niets zeggen. Ze moest haar mond houden en leefde in angst. Haar huis was totaal onveilig vanwege de onderduikers. Dit heeft een enorme impact op kinderen, dus ook op Lia’s moeder. Na de oorlog hadden haar ouders vastgezeten, terwijl ze goed werk hadden gedaan. De rest van haar leven heeft zij in angst geleefd. 

Lia’s schouder vertelt het verhaal van haar moeder en voorouders, dat nooit is verwerkt.

Zodra ouders en voorouders hun drama niet hebben verwerkt, komt dit bij de jonge generatie terecht. Maar waarom is haar frozen shoulder in 2016 terug gekomen? Lia vertelt dat haar zoon in 2016 besloot met een vriend naar Singapore  te rijden [of reizen?]. Als moeder is ze enorm trots op haar zoon. Maar wat ze echt voelde, was de angst dat haar zoon zou worden opgepakt. De angst die haar moeder en grootouders in WO II ook voelden en die werkelijkheid werd na de oorlog. Haar frozen shoulder vertelt haar: “Ik heb enorme angst dat mijn zoon vast komt te zitten.”

 Alle vier de vragen zijn nu beantwoord

1. Lia is bang haar zoon niet meer te kunnen omarmen, zoals haar moeder na de oorlog haar ouders niet meer kon omarmen, omdat ze opgepakt waren.
2. De opa en oma van Lia hebben vastgezeten. Ook de onderduikers ‘zaten vast’ in haar ouderlijk huis. Lia’s moeder heeft WO II zeer bewust meegemaakt, zij was toen tien-vijftien jaar. Ze heeft haar leven verder in angst geleefd en overlijdt aan COPD (conflictinslag doodsangst).
3. Zowel de Duitsers als de Nederlanders waren de roofdieren. Op het moment dat haar zoon voorbij Rusland was, werd Lia rustig: haar zoon was uit het oorlogsgebied. Zo werkt het onderbewuste. Het leeft nog zoals in WO II, omdat het onderbewuste geen onderscheid maakt tussen verleden-heden-toekomst. Omdat dit drama onverwerkt is, is het nog actief in haar onderbewuste.
4. Haar opa en oma zijn schuldig bevonden. Weliswaar onterecht, maar dat maakt het nog erger.

Delen met broer

Lia heeft het verhaal van haar frozen shoulder begrepen. Ze gaat snel naar haar broer om dit familiegeheim te delen. “Want hij heeft een burn-out en dat kan hiervan komen”, zegt Lia. Ze geeft het juiste antwoord, het onderbewuste weet alles perfect. Doordat Lia dit verhaal heeft gevoeld, beleefd en begrepen kan ze zich ermee verbinden, is het drama gaan versmelten in haar lichaam, om het vervolgens nu los te kunnen laten. Door heel bewust te zeggen: “Dit is het verhaal van mijn moeder, opa en oma, dit laat ik nu los, het is van hun”.

Welk verhaal vertellen jouw schouders?

Na zoveel jaren therapieën heeft Lia eindelijk antwoord op haar frozen shoulder. Dankbaar, opgelucht, lichter en onder de indruk gaat ze naar huis. “Ik had nooit kunnen bedenken dat mijn schouders dit verhaal vertellen, dank je wel schouders dat je al die jaren zoveel hebt gedragen, dit mag je nu loslaten!”

 

Schouders vertellen jouw eigen verhaal

Tijdens de HeartConnection trainingen kom je zelf tot het antwoord. Je wordt regisseur van je eigen levenspatronen tijdens HeartConnection 2. 

  • Schouders staan ook in relatie tot begin van het leven, geboorte.
  • Hoe was je geboorte?
  • Thuis of ziekenhuis?
  • Ingreep gehad? Tangverlossing, ingeleid, infuus, ruggenprik, vacuümpomp, keizersnee, enzovoort.
  • Autoriteit tijdens geboorte? Hoe hebben je ouders dit ervaren? Hoe was relatie met vroedvrouw, gynaecoloog?
  • Hoe was de sfeer tijdens geboorte? Agressivitiet? Boosheid? Onmacht? Frustratie? Ging het anders dan gepland? Enzovoort? 
  • Hoe heeft moeder de bevalling ervaren?
  • Hoe heeft vader de bevalling ervaren?

 

Lees meer over eigenwaarde

Lees meer over alle spier- en gewrichtsklachten

Leer meer over jeugdreuma

Lees meer over fibromyalgie

Lees meer over jicht

Lees meer over MS-ALS

Lees meer over SI-klachten

Leer alles over jouw lichaam HeartConnection 1 

Overzicht trainingen en workshops
Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons