icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Leer alles over MS en ALS bij HeartConenction Nederland®

MS - ALS

De spierziekten MS en ALS hebben dezelfde conflict inslagen en dezelfde biologische reden. De gezondheid gaat in een sterk dalende lijn naar beneden. Het degeneratieproces van ALS gaat echter vele malen sneller dan bij MS.

Mogelijke conflict-inslagen

ALS en MS kunnen de volgende conflictinslagen hebben:

 • Eigenwaarde conflict - Ik doe het niet goed.
 • Motorisch conflict - Ik zit vast en kan niet bewegen.
 • Schuin conflict – autoriteit
 • De buitenwereld is onveilig – Ik moet thuis blijven.
 • Vreemdgaan van ouders en/of voorouders – Ik moet thuis blijven. 

Symbolische betekenis van MS - ALS

De symbolische betekenis van MS en ALS is: ‘Ik wil iedereen thuis houden’. De persoon zelf of de (voor)ouders ervaren de wereld buiten het huis als onveilig. Dit kan zijn door gemis aan een vader, gemis aan bescherming of gemis aan ondersteuning in het gezin. Een programma vanuit de biologie kan dan zijn: verlamming, slecht ter been worden, om zo iedereen thuis te houden. Als de (voor)ouders vreemdgingen, heeft het thuis houden ermee te maken dat dan niemand vreemd kan gaan. Is er een angst om een geliefde te verliezen?

Het lichaam blokkeert

Bij MS - ALS blokkeert het lichaam bepaalde functies. Dit is bij iedereen met deze aandoeningen verschillend. Soms kiest het onderbewuste om het lichaam verlamd te houden of slecht ter been, zodat niemand iets van deze persoon kan verwachten. Soms kiest het onderbewuste om het lichaam vast te zetten, te bevriezen, zodat het biologisch dood is voor zijn roofdier. Dit wordt uitgebreid uitgelegd tijdens training HeartConnection 1

De blokkade heeft een biologische reden. Deze kun je ontdekken door het stellen van vragen, zoals:

 • Waar heeft de blokkerende beweging mee te maken?
 • Is er angst voor de toekomst?
 • Is er angst om beweging te maken?
 • Angst om te manifesteren, omdat je denkt dat er zo veel van je verwacht wordt?
 • Angst voor het roofdier? Je roofdier kan je partner, werk, schoonmoeder, vader, enzovoort zijn. Bij wie voel je je onveilig?
 • Mag het kind niet groot worden? 

Vragen vanuit de familiestamboom

 • Welk drama heeft zich afgespeeld bij de ouders en voorouders?
 • Heeft er iemand vastgezeten in de familie?
 • Komt MS – ALS in de familie voor?
 • Eigenwaarde conflicten?
 • Drama met machteloosheid?
 • Iets hebben gedaan dat geresulteerd heeft in een drama?
 • Drama dat is verduisterd?
 • Verkrachting?
 • Spijt?

Alles wat de ouders en voorouders niet hebben verwerkt, worden de biologische conflicten van de jongere generatie.

Levensblauwdruk

Naast de familiestamboom kijken we ook naar de periode van de Levensblauwdruk, een periode van dertig maanden rondom de zwangerschap. Hier ga je mee aan het werk tijdens de training HeartConnection 2. Daarmee word je regisseur van je onderbewuste. 

Bij de Levensblauwdruk kijken we naar:

 • Hoe was de conceptie?
 • Hoe voelde moeder zich toen ze erachter kwam dat ze zwanger was?
 • Hoe was de relatie tussen de ouders?
 • Welk drama is gebeurd tijdens de Levensblauwdruk?
 • Wilde moeder zwanger worden om vader thuis te houden? Of om de relatie te redden?
 • Heeft moeder en/of vader vastgezeten tijdens de Levensblauwdruk?
 • Had moeder tijd om te genieten van de zwangerschap? Was er ruimte voor de baby? 

 

Het verhaal van Roos (45)

Roos zit in een rolstoel en heeft vooral MS in haar benen. “Als mijn vermoeidheid weg is, kan ik alles aan, dus ik wil de reden van mijn vermoeidheid weten.”

De ouders van Roos hadden een prima relatie samen. De ouders van haar moeder ook. Maar de ouders van haar vader niet. Opa was onaardig voor oma, hij maakte veel denigrerende opmerkingen naar oma. Hierdoor zal oma een lage eigenwaarde hebben gehad. Uiteindelijk trouw je je conflicten: de ander spiegelt de pijn die nog niet in jou verwerkt is. Daarover lees je meer in het artikel Acteur.

Het is mogelijk dat ook Roos, via oma, een lage eigenwaarde heeft ontwikkeld. Uiteindelijk is alles een erfenis, die generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit behandelen we in de training HeartConnection 2. 

Opa stopte zijn zoon (vader van Roos) regelmatig in het kolenhok onderin het huis. De vader van Roos keek dan schuin omhoog naar zijn vader (opa) die boos was. Hier kunnen we het schuine conflict plaatsen: als kind keek de vader van Roos omhoog in een traumatische situatie.

Roos ging op haar achttiende studeren in Nijmegen, een hele mooie tijd. Ze leert hier haar man kennen en als ze 21 jaar is gaan ze samenwonen. Met 25 jaar verhuizen ze naar Helmond, dit vond ze vreselijk. Ze voelt zich opgesloten, maar is meeverhuisd voor het werk van haar man. Na de verhuizing krijgt ze MS. Mogelijk is dit vastzittende gevoel de trigger voor haar biologie om slap te worden in haar benen? Als ze 27 jaar verhuizen ze naar Eindhoven, hier blijven ze wonen.

Roos kijkt naar het overzicht dat we samen hebben gemaakt: haar biografie, tijdlijn, familiestamboom en huidige situatie. Ze ziet en ze realiseert zich dat de pijn die haar vader gehad moet hebben, vreselijk is geweest. We verbinden, versmelten en laten dit gevoel los. Ze voelt met name angst, een pittig gevoel. Enorme frustratie komt omhoog, dit voelt ze in haar hele lichaam. Tegelijkertijd is dit een hele krachtige energie. Ze blijft haar lichaam en emoties voelen, totdat ze het opeens warm krijgt. Haar lichaam gaat stromen. Ze voelt zich in heel haar lichaam vrolijk. Alles in haar wordt vrolijk.  

Roos heeft nu een zoon van 17 en een dochter van 15 jaar, ze is inmiddels gescheiden. Ze heeft nog steeds heimwee naar Nijmegen. Ik vraag haar naar dit bijzondere mooie gevoel dat Nijmegen haar geeft. Dit is een gevoel, een ervaring, een belevenis. Ik vraag haar om dit gevoel mee te nemen naar Eindhoven. Ze vertelt over haar prachtige huis waarin ze nu woont, hier is ze heel trots op. Ze realiseert zich dat ze dit huis zelf heeft gecreëerd. Er ontstaat een glimlach van oor tot oor. We verbinden het mooie gevoel van Nijmegen met haar prachtige huis waar ze nu woont.

Roos voelt zich helemaal blij en vol energie na dit prachtige inzicht en de ontmoeting met haar MS-verhaal.

 

MS – Incontinentie

Mik uit den Bogaard (44 jaar)

Jarenlang werd ik uitgedaagd door mijn incontinentie. Het begon toen ik boekjes ging lezen over mijn diagnose MS, 23 jaar geleden, sindsdien dacht ik ´Zie je wel, incontinentie hoort erbij, het wordt ook in de folders genoemd’. Inmiddels ben ik via HeartConnection bekend met de biologische wetmatigheden en weet ik nu dat incontinentie sterk voor komt in de conflictactieve fase; verlies van urine door celafname van de sluitspier; onweerstaanbare urinedrang.   

Territoriummarkeringsconflict

Het conflict dat eraan vooraf gaat heeft te maken met je grenzen niet sterk genoeg kunnen aangeven. Je lichaam gaat, net zoals dieren dit doen, territorium afbakenen met plasjes.

Eigenwaardeconflict

Bovendien hebben de folders over MS mij doen programmeren: ‘Zie je wel, ik ben nu ook incontinent´, hetgeen een  eigenwaardeconflict-incontinentie in heeft gezet, met urineverlies bij niezen ed.

Herinneringen - sporen - wederkerigheid

Sinds ik dit besef, ben ik mezelf gaan bestuderen en heb ik inderdaad plotselinge, hevige aandrang als iemand iets van me vraagt wanneer ik al tijdsstress heb. Bijvoorbeeld: het is al laat, ik sta zo tijdsefficiënt mogelijk te koken, de pannen en het vuur vragen mijn aandacht. Als mijn zoontje dan bij me komt (en meestal iets van me vraagt, ook indirect al omdat ik er bij mijn kookstappen op moet letten dat ik niet tegen hem aanbots), moet ik plotseling en zeer urgent plassen.

De biologische wetmatigheden laten mij inzien dat er wederkerende conflicten op kunnen treden. Ik kom mijn oorspronkelijke conflict opnieuw tegen. Ik durf weer mijn grenzen niet genoeg aan te geven.

En de sporen! Dat je automatisch in herinneringen leeft en meteen in de reactie schiet, alles om je te helpen overleven. Zonder dat je het in de gaten hebt, totdat je het wel in de gaten hebt. Het is bijvoorbeeld heel handig bij het theezetten met heet water, maar ook spelen er de hele dag door uitdagende sporen op. Bijvoorbeeld: ik heb een keer een incontinentie epi-crisis ervaren in de supermarkt. Ik had het conflict daarmee afgesloten, maar dan, iedere keer als ik een supermarkt instap moet ik weer acuut plassen. HeartConnection heeft me laten inzien en voelen dat ik op dat moment in een spoor beland, een herinnering met al mijn alarmbellen van dien. Sinds dit besef vraag ik me bij plotselinge drang om te plassen af: ‘Is dit een spoor, of moet ik echt plassen?’. Vaak vermindert de drang om te plassen.

Na jarenlang van plasplekje naar plasplekje te hebben gefietst, heb ik na deze inzichten en doorbraken veel meer rust, tijd en vertrouwen.

Dank je wel! 

Mik is schrijfster van het boek Spiegelend Zand.

 


Groei in bewustzijn en een liefdevolle verbinding met jezelf creëren

Binnen HeartConnection kijken we naar het unieke verhaal dat het lichaam te vertellen heeft. Al eeuwenlang worden erfenissen via het DNA doorgegeven. Het is onze eervolle taak om dit nu zonder oordeel naar de ouders of voorouders los te laten. Daarbij gebruiken we de talenten en overlevingsmechanismes van onze voorouders. Onze focus ligt niet op genezing, maar op groei in bewustzijn en een liefdevolle verbinding met jezelf creëren. 

Lees meer over eigenwaarde

Lees meer over alle spier- en gewrichtsklachten

Leer meer over jeugdreuma

Lees meer over fibromyalgie

Lees meer over jicht

Lees meer over schouders

Lees meer over SI-klachten

Leer alles over jouw lichaam HeartConnection 1 

Overzicht trainingen en workshops
Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons