icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Moeder-Ziel-Alleen bij HeartConnection Nederland®

Moeder-Ziel-Alleen

Tijdens de HeartConnection-dag met paarden komt Nazli (68) samen met haar dochter Semiha. Nazli wil graag weten waarom ze zo bang is in het donker. Omdat Nazli de Nederlandse taal niet genoeg beheerst, vertaalt haar dochter voor haar.

Het verhaal van Nazli

Nazli verhuisde op haar achttiende naar Nederland. Na haar trouwen in Turkije volgde ze haar man naar hier. Het zou tijdelijk zijn. Nazli kon niet aarden en wilde het liefst  terug naar Turkije. Op de vraag waarom ze bang is in het donker, leg ik haar uit dat er iets traumatisch gebeurd moet zijn in het donker. Zoals een ongeluk, een huis dat in de nacht is afgebrand, incest in het donker of ruzie in de avond. Nazli kan zich niet herinneren dat er iets traumatisch in het donker is gebeurd. In de pauze komt dochter Semiha naar me toe en vertelt dat haar oma een zelfmoordpoging heeft gedaan toen ze dertien jaar was. Ze heeft zichzelf in een put heeft gegooid. En een put is donker.   

Het verhaal van oma

Om het verhaal van oma duidelijk te krijgen, teken ik de familiestamboom van Nazli. Als oma zes is, overlijdt haar moeder. De hele familie wordt uit elkaar gehaald en oma komt in een rijk gezin te werken. Vanaf haar twaalfde is oma bang voor de zoon des huizes, bang om verkracht te worden. Op haar dertiende doet oma de zelfmoordpoging in de put.

Het verhaal van Semiha

Dan vertelt kleindochter Semiha hoe zij op haar zesde tijdens een vakantie in Turkije alleen achterblijft, omdat haar ouders van plan zij weer definitief terug te gaan naar Turkije. Ze vertrekken in de nacht naar Nederland zonder Semiha te informeren of afscheid te nemen. Een groot trauma voor Semiha, die later toch weer naar Nederland komt, omdat de remigratieplannen van haar ouders niet door gaan.

Op haar achttiende gaat Semiha terug naar Turkije om te trouwen. Precies zoals haar moeder naar Nederland kwam. Semiha krijgt een zoon. Op haar 24e gaat ze weer terug naar Nederland. Haar zoontje is dan zes jaar. In het verhaal zit een ritme van 6-12-18-24-enzovoort. Al vier generaties lang moet een kind uit deze familie met zes jaar noodgedwongen verhuizen of emigreren. Elke keer wordt dit ervaren als traumatisch.

Donker

Dan de link met het donker. Oma wordt in het donker bedreigd door de zoon des huizes en doet op haar dertiende een zelfmoordpoging in de put. Kleindochter Semiha wordt in de nacht alleen gelaten door haar ouders. Omdat het drama van oma onverwerkt is, blijft de angst in de familie. Nu dit verhaal duidelijk wordt, kunnen Semiha en haar moeder zich ermee verbinden-versmelten en het loslaten.

Moederpaard en Moeder-Ziel-Alleen

We gaan naar de wei, waar Semiha een paard mag kiezen. Ze kiest het moederpaard Evelientje, dat van haar wegloopt. Precies zoals zij zelf op haar zesde heeft ervaren. Ze zakt op de grond van verdriet en pijn. Ze voelt zich in de steek gelaten, alleen achter gelaten, heel alleen en moedeloos. Samen met moeder Nazli ga ik naar Semiha toe. Moeder blijft voor haar staan en geeft een zakdoekje. Semiha blijft zitten in haar verdriet en enorme pijn, moeder-ziel-alleen. Opeens staat Semiha op en doet haar armen open. Moeder neemt haar in haar armen. Vier generaties van moeder-ziel-alleen worden nu verbonden-versmolten-losgelaten. Emotioneel, ontladend en liefdevol. Wat een intens moment.

Taal leren en biologie

Na afloop leg ik aan de groep uit waarom moeder nog geen Nederlands spreekt. Moeder kan door dit Moeder-Ziel-Alleen-trauma niet aarden in Nederland. Vanuit haar biologie is het onveilig om hier te zijn, ze wil op elk moment weg. Dit geeft haar lichaam aan door angst. Juist een taal leren is dan extra moeilijk. “Klopt”, zegt Nazli. Mijn gevoel is dat vanaf nu moeder Nazli beter de Nederlandse taal zal begrijpen en zelfs gaat spreken. Ze is nu veilig in Nederland. 

Later laat Nazli weten hoe speciaal ze het vond, om te ervaren dat we niet losstaan van de natuur. En hoe ze een intens gevoel van geluk kreeg. Ook gaf ze aan dat het haar verwonderde hoe iedereen raakte aan een soortgelijk verhaal: dat we allemaal mens zijn en daarin hetzelfde. Dat ras en achtergrond er dus niet toe doen. Verder was ze onder de indruk van haar schoonzoon, die ook bij de Eendaagse aanwezig was: “Ik ken niet veel mannen die zoiets zouden doen en daar ook open over zijn. Bijzonder!”

Moeder-Ziel-Alleen (MZA)

Op het moment dat een MZA-conflict actief wordt, sluiten de nierverzamelbuisjes zich, zodat het vocht in het lichaam blijft. De mens heeft dan meer kans om te overleven en niet uit te drogen. Denk maar aan een vis op het droge of het welpje dat haar roedel kwijt is geraakt.

 

MZA kan ontstaan na:

 • alleen gelaten zijn
 • verplaatsing naar een ander land/verzorgingstehuis/ziekenhuis
 • moeten vluchten
 • bedreiging in bestaan
 • huis verliezen
 • dierbare verliezen: je bent je ‘roedel’ kwijt
 • enzovoort.

 

Dit geeft een gevoel van:

 • eenzaamheid
 • ‘niemand is er voor mij’
 • ‘er wordt niet goed voor mij gezorgd’
 • ‘ik moet alles alleen doen’.

 

MZA-oplossing

Zodra iemand haar of zijn roedel weer heeft gevonden, gaan de nierverzamelbuisjes open en laat je het vocht los. Zoals bij Nina (72) die verhuist naar een verzorgingsverhuis. Ze krijgt dikke opgezette onderbenen en voeten. Ik leg haar het verhaal van MZA uit. Haar opdracht is een nieuwe stam of roedel’ te vinden’. Nina sluit zich aan bij de plaatselijke muziekvereniging, krijgt vriendinnen en wordt enorm gewaardeerd om haar muzikale bijdragen en als persoon. Binnen een maand zijn haar dikke opgezette onderbenen en voeten verdwenen.

 

Recensie van Semiha

Dag lieve Marjolein,

Ik heb even de tijd genomen om te antwoorden omdat er heel veel aan het gebeuren is. 
Sowieso ben ik wel iemand die het druk heeft qua planning maar daarnaast is het interne proces aangeraakt door de HeartConnection dag enorm op gang gekomen.

Jij weet vast wat ik bedoel: ik kan het niet zo goed onder woorden brengen maar weet wel dat er iets in de diepten van mezelf veranderd is. Het moment van verlaten worden en mijn 6jarige ik blijven terugkomen in iedere situatie, dat was me wel al bekend.
Ik leer mezelf steeds beter kennen in dat stuk. Ik dacht dat ik me had te verbinden met mijn moeder; dat klopt maar na de HeartConnection dag wist ik dat het niet mijn biologische fysieke moeder was maar de innerlijke moeder in mij.

Dus daar waar ik continu op het meisje geconcentreerd was weet ik nu, de moeder is juist belangrijk. Om te troosten, om vast te houden en te beschermen. Het raakt me terwijl ik het schrijf. Daarnaast was het heel mooi om het meisje in mijn moeder te zien bij het voeden van de paarden en het geluk dat ze erbij ervaarde.

Inmiddels voel ik en weet ik dat ik door een belangrijk proces ga van voelen. Golven van verdriet die me overweldigen. Ik voel me kwetsbaar en schrikachtig. En wil me terugtrekken de komende tijd van mensen/zaken die mij te veel energie kosten. Het is nog een erg jong stuk waar ik mee te dealen heb. Ik koester het.

Met een hele diepe buiging voor het leven, en voor jou,

Semiha

 

Volg HeartConnection 1 om jouw biologie te begrijpen 

Eendaagse bij jou in de buurt

Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons