icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Macula-degeneratie bij HeartConnection Nederland®

Oog - Macula-degeneratie

Patrica (60) heeft een vraag over macula-degeneratie (MD). Vanaf 2011 is ze slechter gaan zien, ze was toen 52-53 jaar. Met haar linkeroog ziet ze nu nog maar 5% en de angst is groot dat ook haar rechter oog wordt aangetast.

Vervormingen in het beeld

Macula-degeneratie is een verzamelnaam voor veel aandoeningen. Sommige mensen zien een wazige of donkere vlek, die overal zit waar je naar kijkt. Bij anderen openbaart MD zich door vervormingen van het beeld. Van de ene op de andere dag ontstaan vervormingen in het beeld, waarna ook de gezichtsscherpte sterk afneemt. Bij macula-degeneratie ontstaat het probleem niet in de lens van het oog, maar in het netvlies, helemaal achter in de oogbol. Het is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt. Details worden waargenomen met het centrale deel van het netvlies, de macula of gele vlek. Juist door de uitval van deze functie ontstaan problemen met onder andere lezen en het herkennen van gezichten. Een bril of verandering van brillenglazen biedt geen oplossing. In veruit de meeste gevallen van MD is er medisch nog weinig tot niets te doen aan het degeneratieproces. (Bron: Macula-degeneratie Vereniging)

Burn-out en grenzen

Wat is het verhaal van Patricia? In de periode dat haar MD begint, gebeuren er veel dingen tegelijkertijd: haar werk verandert, haar zus krijgt longkanker en zelf krijgt ze een burn-out. Een enorme stress-periode voor Patricia. Ze blijft een half jaar thuis vanwege haar burn-out, daarna moet ze een half jaar re-integreren. Eén van de oorzaken van burn-out is te snel over je grenzen gaan. Dat is precies wat Patricia doet, zo lang ze zich  kan herinneren. Dit emotioneert haar.

Het verhaal van haar vader

Ze vertelt dat ook haar vader altijd over zijn grenzen ging. Toen Patricia twaalf was, werd haar vader ziek. Hij wist dat hij ziek was en heeft het niemand verteld. Zonder naar de dokter te gaan bleef hij ermee doorlopen. In deze periode voelde Patricia zich buitengesloten. Er werd niet met haar gesproken, maar ze zag dat het een en ander niet klopte. ”Het was net alsof ik in een film zat”, vertelt ze verder. Het laatste half jaar van haar vaders leven mocht ze hem niet meer zien. Patricia schrikt van deze herinnering die plotseling omhoog komt. Ze voelt onder andere veel verdriet en ze verbindt met deze sterke emoties.

Linkeroog: ‘Vreselijk om te zien’

Vlak voordat haar vader overlijdt, mag ze hem toch zien. “Dat was heel naar, hij zag er niet meer uit, vreselijk om dit te zien.”  Ze realiseert dat haar linkeroog met deze pijnlijke herinnering te maken heeft. Om te overleven, zorgt haar biologie voor minder zicht, zodat ze de pijnlijke herinneringen niet meer ziet en voelt. Daardoor heb je in de natuur meer kans om te overleven. Heel indrukwekkend hoe dit werkt. Hierin wordt je tijdens onze trainingen HeartConnection opgeleid.

Geen angst meer voor rechteroog

“Goh, ik had nooit gedacht en kunnen beseffen dat dit gekoppeld is”, zegt Patricia. Ik vraag haar om haar linkeroog te bedanken, omdat dit ook zo veel stress heeft opgevangen. ‘Dank je wel’. Het is belangrijk voor Patricia om te realiseren dat dit trauma alleen in haar linkeroog is gaan zitten. Dit begrijpt ze. Ze is ook niet meer bang voor MD in haar rechteroog. “ik ben enorm onder de indruk dat deze herinnering opeens omhoog komt uit mijn onderbewuste, ik ben geraakt, blij, opgelucht. Na het verbinden, versmelten, loslaten voel ik nu rust.”

 

Macula Degeneratie – Het verhaal van Hans

Hans (82) deelt zijn angst voor de toekomst. Angst om niet meer te kunnen horen. Angst om blind te worden. Angst om oud te worden. Zijn moeder had ook Macula Degeneratie en hij wil weten waarom zijn moeder dit had. We beginnen bij Hans.

In 2011 gaat hij naar de film Avatar. Hij voelt zich alsof hij in een andere wereld wordt getild en krijgt het inzicht dat hij veel meer kan zien dan hij ziet. Een wereld waar een andere energie is. Ik vraag Hans hoe het voor hem is, te voelen dat er een andere wereld is die hij niet kan zien. Hans voelt dat dit jammer is. Hij voelt dat zijn lichaam leeg stroomt, dat hij energie verliest. Hij voelt zich leeg, eenzaam, verlaten. Hij wil weg, maar weet niet hoe, hij wil naar buiten. Dieper en dieper maakt Hans contact met wat hij voelt. Opeens voelt hij opluchting. Hij wordt opgevuld met energie, vertelt hij: “Ik voel mijzelf heel goed, ik ben mezelf. Blijdschap.”

Ik vraag Hans naar zijn linker oog te gaan, de MD is hier met een zwarte stip. Hans maakt contact met zijn zwarte stip. Hij gaat in die diepe zwarte stip zitten en voelt een leegte: ik ben alleen, er is niemand die mij kan helpen. Hij voelt zich eenzaam, verloren, gevangen en opgesloten: ‘ik kan er niet meer uit’. Hij voelt angst, angst om het niet meer te zien. Hans maakt meer en meer contact met zijn angst, wat heel eng is. Opeens voelt hij verlichting, het wordt lichter. Het voelt ruim, licht, opgelucht. Hij doet zijn ogen open en ziet in dit moment goed. Hans is enorm onder de indruk. Hij slaapt goed en de volgende dag is zijn stip grijs. Een week later zie ik Hans weer, hij ziet er stralend uit, blij. Zo mooi om dit te zien.

Door te verbinden-versmelten-loslaten maakt Hans verbinding met zijn emoties en overtuigingen van zijn ogen en MD. Hij maakt nog meer verdieping door contact te maken met zijn zwarte stip, waar hij veel last van heeft. In dit geval hoeven we het verhaal van zijn moeders MD niet te kennen. Vermoedelijk zal zijn moeder ook deze angstaanjagende gevoelens hebben gekend, samen met angst voor de toekomst. Deze emoties horen bij MD.

Lees ook bloeding oog.

 

Schrijf je in om beter te zien 

Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons