icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Wat te doen bij incest en seksueel misbruik? - HeartConnection Nederland®

Incest en seksueel misbruik

Tijdens een lezing stelt Annemarie een vraag over incest. Zij werd vanaf haar vierde jaar seksueel misbruikt. Ze is hier heel open over en vindt dat incest en andere vormen van seksueel misbruik meer onder de aandacht moeten komen. Natuurlijk is haar vraag ook: hoe kijkt HeartConnection naar incest en seksueel misbruik? Gaandeweg de avond gaan er meer vingers omhoog van vrouwen die ook seksueel zijn misbruikt.

Acht van de tien

Toen ik als achtentwintigjarige mijn praktijk begon, was ik onder de indruk van het hoge aantal slachtoffers van seksueel misbruik. Acht van de tien vrouwen en mannen in mijn praktijk waren ooit seksueel misbruikt geweest. Houd er rekening mee dat veel vrouwen  en mannen nog niet weten dat ze misbruikt zijn, omdat het onderbewuste deze trauma’s blokkeert om te overleven. Op latere leeftijd kunnen deze herinneringen opeens omhoog komen.

Klaartje

Klaartje raakte onlangs overspannen door haar nieuwe chef op het werk. Deze man herinnerde haar aan haar vader, door wie Klaartje van haar elfde tot achttiende werd misbruikt. Hij legde een apparaatje dat vibreerde onder bed en maakte haar wijs: “Je moet dit gebruiken, anders kun je nooit kinderen krijgen.” Ook zei hij dat ze onvruchtbaar was en dat alles wat hij deed haar vruchtbaar zou maken: “Je bent ziek en ik maak je beter.” Uitspraken van haar vader. Op haar achttiende ging Klaartje als au-pair naar het buitenland, maar bij terugkeer begon haar vader weer. Op dat moment zegt Klaartje: “Ik stop er mee, blijf van mij af. Dan ben ik maar onvruchtbaar en ziek.” Het seksueel misbruik is gestopt. Klaartje is heel boos op haar moeder, ze heeft het gevoel dat zij het heeft laten gebeuren en haar niet heeft beschermd. Als ze samen op reis gingen, sliep Klaartje met haar vader op een hotelkamer. Haar moeder en broertje sliepen op een andere kamer. Klaartje kan niet terug naar haar werk, omdat haar chef te veel op haar vader lijkt. Dat is te pijnlijk.

Floor

Floor (44) gaat tijdens de training HeartConnection ineens staan en zegt: “Ik weet waar mijn glutenintolerantie vandaan komt.” Een herinnering van seksueel misbruik komt omhoog. Haar vader heeft haar vanaf jonge leeftijd misbruikt. Ook de broer van haar vader misbruikte haar oraal. Op het moment dat iedereen weer aan tafel kwam in haar gezin, moest er maar ‘gewoon’ worden gedaan. Braaf at ze, nadat ze misbruikt was, haar boterham op. Deze herinnering van stress is gekoppeld geraakt aan brood (=gluten). Tijdens de HeartConnectiondagen werken we aan haar herinneringen om ze te verwerken. Ze gaat weer gluten eten, omdat ze weet dat dit nu weer kan. Na twintig jaar glutenvrij kan ze ineens weer alles eten. Haar twee dochters, die vanaf jongs af aan ook glutenvrij eten, kunnen ook weer gluten eten. De glutenintolerantie is niet meer aanwezig. Ook Floor is heel boos op haar moeder, omdat die haar niet beschermd heeft. Ze heeft het contact met haar moeder verbroken. Wel heeft zij altijd contact gehouden met haar vader en hem begeleid toen hij overleed. Ze heeft voordat hij overleed een erfenis ontvangen met excuses van haar vader. Het bijzondere is dat ze haar vader niets kwalijk neemt, wel haar moeder. Het seksueel misbruik van haar vader betekende ook dat haar vader haar aandacht gaf, in haar ogen wellicht liefde. Voor een kind kan dit heel verwarrend zijn.

Moeder Hellen en dochter Sam

Moeder Hellen heeft de incest met haar broer nooit verwerkt. Eigenlijk wil ze er ook niet over praten omdat haar broer zelfmoord heeft gepleegd. Hellen denkt dat dit haar schuld is. Dochter Sam heeft vaginisme. Een complexe situatie. Ik stimuleer de moeder om hierover met de dochter te praten, zodat die weet waar haar vaginisme vandaan komt. Nu denkt de dochter nog dat er iets mis met haar is. Alles wat ouders en voorouders niet hebben verwerkt, komt bij de jongere generatie terug. Het niet-verwerkte incestverhaal werkt door in de biologie van Sam. Haar lichaam, vaginisme, vertelt het incestverhaal van haar moeder Hellen. Wat is er nog meer in de familie gebeurd?

Martha

Martha is 4-5 jaar, haar slaapkamer ligt naast die van haar ouders. Oma en haar zwakbegaafde zoon logeren regelmatig bij haar en haar ouders, als oma weer wegvlucht van opa. Tijdens het logeren maakt de zwakbegaafde oom ’s nachts misbruik van Martha. Niemand heeft iets door. Hij gaat op Martha liggen, beweegt heen en weer en bevredigt zichzelf op haar lichaam. Martha stikt bijna, omdat zijn lichaam zo zwaar is en hij haar plet. Ze voelt nattigheid, sperma komt op haar lichaam en ze voelt zich vies. Martha maakt dit mee in haar slaap, ze maakt het niet bewust mee. Op latere leeftijd vindt ze mannen eng, en sperma vind ze vreselijk vies. Totdat ze 49 jaar is en opeens deze herinnering omhoog komt. Ze kan zich bijna niet voorstellen dat het waar is, maar opeens begrijpt ze haar angsten voor mannen en dat ze mannen vies vindt.

Robbert 

Robbert is 14 als hij door zijn ouders naar het internaat wordt gestuurd. De priester maakt jarenlang misbruik van deze jongen. In het weekend komt Robbert thuis, maar durft niets tegen zijn ouders te zeggen. Op een dag heeft hij al zijn moed bij elkaar verzameld en vertelt toch wat er is gebeurd. Zijn vader slaat hem in elkaar: hoe durft hij zoiets over te priester te zeggen? De rest van zijn leven vertrouwt Robbert niemand meer. Hij trouwt een Chinese vrouw, ze krijgen geen kinderen. Robbert is nu 64 jaar. Hij is leraar en reist de hele wereld rond. Hij lijkt heel aardig en wijs, maar zijn verleden is in zijn gedrag zichtbaar. Robbert is afstandelijk, je krijgt geen contact met hem. hij zegt het verwerkt te hebben, maar als je te dicht bij komt, wordt hij agressief.

De-programmeren

Generatie op generatie zijn onze ouders en voorouders aan het overleven. Dit geeft ons veel talenten. Zij hadden geen tijd om de dingen te verwerken. ‘Het gebeurde gewoon’ was het motto en men leefde met onderdrukte pijn verder. Als er incest en ander seksueel misbruik heeft plaatsgevonden, dan zien we deze gebeurtenissen ook bij de voorouders. Als dit niet verwerkt is, gaat dit door, totdat het wel verwerkt is. Tijdens de trainingsdagen leer je verbinden-versmelten-loslaten, zodat je pijnlijke herinneringen meer en meer worden losgelaten. Je ontvangt uitleg over de programmeringen die generatie op generatie via DNA worden doorgegeven. Ook leer je te de-programmeren. We oefenen in neutraliteit. Je leert waarom bepaalde gebeurtenissen in jouw leven gebeuren en zijn gebeurd. Hier kom je zelf achter, omdat je regisseur wordt van je eigen onderbewuste. Zodat je het stuur weer in eigen hand kunt nemen en je zelf jouw richting bepaalt. 

Overzicht trainingen en workshops
Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons