icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Hallux Valgus - knobbel voet - HeartConnection Nederland®

Hallux Valgus – knobbel bij de voet

Bij een Hallux Valgus groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet, een ‘bunion’. Veel mensen die hier last van hebben, laten zich opereren, maar vaak keert de scheefgroei van de grote teen daarna weer terug. Hallux Valgus komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Regelmatig zie je dat oma, moeder en dochter deze vergroeiing van de grote teen hebben. Welk verhaal vertelt dit patroon?

Het verhaal van Kiki: een richting op geduwd

Kiki (67) wordt op vijfjarige leeftijd ‘op de boot gegooid’, zoals ze dit zelf omschrijft. Ze is met haar ouders op weg naar Nederland. Op de boot wordt ze zes jaar. Het verblijf in Nederland zou tijdelijk zijn, maar het gezin is nooit meer weg gegaan. Haar ouders maken vaak ruzie. Kiki’s moeder verwijt haar man dat ze hier in dit koude kikkerland is. Ze mist haar moederland voortdurend. Haar moeder is hier heel boos over. Ze voelt zich in een richting gedwongen. Ook Kiki is door haar moeder een bepaalde opleiding in geduwd, al is Kiki haar hier nu dankbaar voor. Zowel Kiki als haar moeder heeft een knobbel bij de voet. De knobbel van Kiki laat zien dat ze het verhaal van moeder leeft: ‘gedongen een richting in geduwd’. Kiki heeft zelf geen dochters. Lees verder Moeder-Ziel-Alleen.

Het verhaal van Charlotte: gedongen in een jeugdgevangenis

Charlotte (59) heeft sinds haar 55e een knobbel bij haar voet. In deze periode werd haar moeder thuis gebracht met Alzheimer. Toen Charlotte twintig was, kreeg haar moeder borstkanker. Dit is de reden dat Charlotte stopte met de pil. Het was een onrustige periode, waarin Charlotte zwanger raakte van een dochter. Charlotte vertelt dat de relatie met haar dochter niet goed is. Haar dochter is op haar twaalfde gedwongen opgenomen in een jeugdgevangenis, terwijl moeder alleen hulp vroeg bij jeugdzorg. Een zeer ongewenste situatie. Charlotte heeft het gevoel dat dochter haar dit kwalijk neemt; dat het de schuld van Charlotte is dat ze verplicht in de jeugdgevangenis terecht kwam.

Het verhaal van Mirte: gedwongen in een keurslijf

Mirte (62) heeft twee dochters. De relatie met haar oudste dochter is afstandelijk, haar dochter belt alleen als ze ziek is of iets nodig heeft. Haar jongste dochter heeft sinds haar veertiende fibromyalgie. Mirte heeft stad en land afgereisd om haar dochter hiermee te helpen. “Ondertussen ben ik erachter dat ik hiermee ook haar ziekte in stand hield. Jazeker ben ik manipulatief, het moet op mijn manier.” Mirte vertelt ook dat ze het belangrijk vindt om geld te verdienen en zichzelf te kunnen onderhouden. Lees verder fibromyalgie.

Op haar 25e ontstaat de knobbel bij haar grote teen. Mirte’s moeder is met 25 jaar in de oorlog getrouwd. Ze wilde eigenlijk niet trouwen, maar vader heeft doorgezet. Een gedwongen situatie? Haar moeder krijgt twee zonen. Tien jaar later, na nog twee miskramen, komt Mirte. Moeder kan haar geluk niet op. Toch mist Mirte als kind een echte moeder. “Ik was een pop voor mijn moeder toen ik klein was. Ik moest er voorbeeldig uitzien. Ik werd gedwongen om in een keurslijf te leven zoals zij het wilde. Na Mirte’s geboorte wordt haar vader ziek. Hij overlijdt als zij vier jaar is. Als Mirte veertien is, hertrouwt haar moeder en vanaf dit moment is er oorlog in huis. Mirte haat haar stiefvader. Vanaf haar vierde jaar heeft Mirte geen vader meer, vanaf haar veertiende jaar heeft ze het gevoel haar moeder verloren te hebben. Mirte’s jongste dochter krijgt fibromyalgie op haar veertiende jaar. Mirte zegt: “De relatie met mijn moeder en mijn oudste dochter doet pijn, maar ik kan er niets aan veranderen”. 

Overlevingsmechanisme

Tijdens de trainingsdagen leg ik uit dat leven in een keurslijf overleving is en biologisch nodig is om in leven te blijven. Lees verder overtuigingen.

Welk verhaal vertelt jouw knobbel?

Onderzoek zelf wat de knobbel jou te vertellen heeft. Wees onbevangen, laat je verrassen en bedank je knobbel voor haar verhaal. Dit gaat je veel geven. Deze vragen gaan je ook inzicht en bewustzijn geven. Dit werkt door in je lichaam. Beantwoord onderstaande vragen en maak verbinding met je knobbel, voet, moeder, dochter (indien je deze hebt). Dit onderzoek wordt verder verdiept tijdens training HeartConnection 2.

 

Vragen knobbel voet:

 1. Welke voet? Links, rechts of beide? Binnenkant of buitenkant voet?
 2. Wanneer is de knobbel begonnen? Hoe oud was je? 
 3. Wat is er op deze leeftijd gebeurd? 
 4. Wat is er met je moeder gebeurd op deze leeftijd? Stel je bent 40 jaar en de knobbel begint, wat gebeurde er met je moeder toen ze 40 jaar was?
 5. Welke relatie heb of had je met je moeder?
 6. Waarin mis je haar en speelt ze nog dagelijks een rol in je leven?
 7. Ik hou van mijn moeder, maar……. Herken je dit? Zo ja, hoe?
 8. “De relatie met mijn moeder doet me pijn, maar ik kan het niet veranderen.” Herken je dit? Zo ja, hoe?
 9. ‘Mijn moeder wil dat ik het huis uit ga.” Heeft dit bij jou gespeeld, heeft je moeder je het huis uitgezet of uitgekeken? Hoe oud was je toen?
 10. Was je moeder op een bepaalde manier manipulatief? Zo ja, hoe heb je dit ervaren?
 11. Je moeder duwt je (on)bewust en ongevraagd een bepaalde richting in. Herken je dit? Heeft ze jou een bepaalde richting ‘geduwd’?

 

Heb een dochter, beantwoord dan deze vragen in relatie tot je eigen moederschap:

 1. Hoe is de relatie met jouw dochter?
 2. Waarin mis je je dochter?
 3. “Ik hou van mijn dochter, maar…..” Herken je dit? Zo ja, hoe?
 4. “De relatie met mijn dochter doet me pijn, maar ik kan het niet veranderen.” Herken je dit? Zo ja, hoe?
 5. “Ik wil dat mijn dochter het huis uit gaat.” Hoe oud was jij? Hoe oud was je dochter? Heb je dit zelf ook meegemaakt?
 6. Ben je op een bepaalde manier manipulatief naar je dochter? Heb je geen vertrouwen in haar?
 7. Heb je je dochter (on)bewust, ongevraagde een bepaalde richting in geleid?

 

Stel je persoonlijke vraag Eendaagse

Leer alles over jouw lichaam HeartConnection 1

 

 

Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons