icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Leer alles over fibromyalgie en pijnlijke gewrichten bij HeartConnection Nederland®

Fibromyalgie

Wie ben ik nu eigenlijk?

Marjet heeft fibromyalgie. Ze vertelt dat ze haar hele leven vreselijk haar best doet in alles. Zij wil alles goed doen, maar ze heeft het gevoel dat ze het in de ogen van de ander nooit goed genoeg doet. We noemen dit een eigenwaarde conflict.

Toen Marjet nog een baby was, werkten haar beide ouders hard. Haar vader had een eigen fruitkwekerij en haar moeder werkte mee in de zaak. In de winter was moeder wel meer thuis, maar was dan druk bezig met achterstallig werk in het huishouden dat in de zomermaanden was blijven liggen.

Vader was vroeger boos omdat hij vijf dochters kreeg en geen zoon om het bedrijf over te nemen. Dochter twee gaat zich gedragen als een jongen, wellicht om vader toch tegemoet te komen.

Baby tussen de besjes

Marjet is de middelste, nummer drie. Een makkelijke baby, zegt ze zelf, die tussen de besjes op de fruitkwekerij lag te slapen en opgroeide tussen de frambozen. Meegaan in de stroom van hardwerkende ouders, ‘dat was gewoon zo’. Je kunt je voorstellen dat in deze situatie er geen tijd en aandacht was voor Marjet. Wie is Marjet eigenlijk?

Marjet draagt tijdens de Heartconnection lezing een donker rood vest met besjesstructuur en een ketting met een hanger die op besjes lijkt. De besjes geven haar een veilig gevoel. Want waar waren papa en mama als zij op de grond tussen het fruit lag te slapen? Voor een baby is dit een zeer onveilige situatie. Biologisch is het meest veilige gevoel voor een baby bij mama in de draagdoek, zodat er altijd fysiek contact is met moeder.

Fibromyalgie 

Binnen het gezin van Marjet waren er problemen met haar zus. Marjet was tiener en keek machteloos toe hoe haar zus die psychische problemen kreeg. In deze nare, onrustige periode kreeg Marjet fibromyalgie.

Vergeten kind

Op dit moment heeft Marjet twee banen. Ze is er ‘ingerold’ zegt ze. Net als haar beide ouders werkt ze hard. Nog steeds doet ze haar best als werkneemster, als partner, als moeder. Maar toch voelt het of ze faalt. Vooral omdat haar jongste kind op dit moment geen contact met haar wil. Haar jongste kind symboliseert ‘het vergeten kind’, net als Marjet zelf destijds. Kinderen vertellen met hun gedrag het verhaal van hun ouders. Een pijnstuk dat nog verwerkt mag worden bij Marjet.

Wie ben ik?

Mensen met fibromyalgie vinden het lastig om te zeggen wie zij nu eigenlijk zijn. Het lijkt in hun leven alsof ‘ze maar wat doen’ en niet echt zelf een keuze maken. De ouders bepalen bijvoorbeeld wat hun kind gaat studeren. Het kind vindt het eigenlijk niet oké, maar weet ook niet wat anders te doen. Of iemand is heel intelligent, maar wil toch niet studeren, omdat hij of zij angst heeft talenten te benutten of wellicht te laten zien. Het antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ blijft lastig. Ondertussen leeft zo iemand niet of nauwelijks zijn of haar talenten. Dit leidt tot onvrede, een gevoel van falen of ‘mij lukt niets’. Het gevolg: bewust of onbewust ontstaan depressieve gevoelens.

Miscommunicatie

Bij fibromyalgie is er onvoldoende, slechte communicatie tussen vader en moeder. In het lichaam is er slechte communicatie tussen de zenuwen (relatie met vader) en de spieren (relatie met moeder). Het kan ook zijn dat het vrouwelijke en mannelijke deel in iemand zelf uit balans zijn geraakt. In het voorbeeld van Marjet zijn het de ouders die door hun drukke werk niet of nauwelijks communiceren.

Andere conflicten bij fibromyalgie

Ook een diagonaal conflict speelt mee bij fibromyalgie. Bijvoorbeeld: een kind staat tussen twee ruziënde ouders in en kijkt diagonaal omhoog. Of een kind zit aan de trap te luisteren of het beneden met de dronken ouders wel goed gaat. Marjet lag tussen de bessen en keek altijd omhoog waar mama was. Een baby is biologisch gericht op mama, omdat moeder het kind voeding en bescherming geeft.

Als laatste is er een moreel, ethisch conflict of een zeer pijnlijk trauma dat nog niet is verwerkt. Bijvoorbeeld: een jongen is verliefd op een meisje en zijn ouders keuren het meisje af, omdat zij een ander geloof heeft. Het meisje voelt zich machteloos, omdat haar schoonfamilie haar totaal negeert. Of vader slaat zijn zoon en de jongen zegt niets tegen wie dan ook. De jongen voelt zich machteloos. Deze jongen wil zijn vader beschermen ten koste van zichzelf, terwijl hij weet dat het niet klopt wat er gebeurt. Of een dochter moet moeder regelmatig van politiebureau halen, omdat haar moeder steelt. De dochter weet dat het niet klopt, maar kijkt machteloos toe.

Het verhaal van Marjet

Het fibromyalgie verhaal hebben we op een white board opgeschreven. Naast het verhaal van Marjet staan de kenmerken van fibromyalgie. De uitleg en vragen van Heartconnection geven Marjet helderheid. Ze kan zich verbinden met haar verhaal dat fibromyalgie veroorzaakt in haar lichaam, een verhaal van nu al weer 37 jaar geleden. Daarna kan ze ermee versmelten en het loslaten. Marjet gaat de training HeartConnection 1, 2 en 3 volgen om haar biologische processen in haar lichaam nog beter te begrijpen.

Ze voelt zich goed nadat we de HeartConnection uitwerking hebben gemaakt. Dank je wel voor je openheid en dat je ons jouw verhaal van fibromyalgie hebt gedeeld, Marjet.

Leer meer over jicht

Lees meer over jeugdreuma

Lees meer over alle spier- en gewrichtsklachten

Lees meer over MS-ALS

Lees meer over schouders

Lees meer over SI-klachten

Leer alles over jouw lichaam HeartConnection 1 

Overzicht trainingen en workshops
Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons