icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Diabetes en Hypoglykemie bij HeartConnection Nederland®

Diabetes en Hypoglykemie

De eilandjes van Langerhans maken deel uit van de pancreas (alvleesklier), waar ze hormonale stoffen aanmaken. De eilandjes van Langerhans bevatten verschillende soorten cellen. De alfacellen produceren glucagon, de bètacellen maken insuline. Deze cellen zijn van invloed op diabetes en hyperglykemie. De alfacellen hebben te maken met een angst-walging-conflict, dit is vrouwelijk. De bètacellen staan voor een verzet-conflict, een mannelijk conflict.

Vrouwelijk angst-walging - Hyperglykemie

Bij een angst-walging-conflict gaat de bloedsuiker naar beneden, je krijgt dan behoefte aan suiker om de bloedsuiker op peil te houden. We noemen dit ook wel hyperglykemie. Het kan ook zijn dat je last krijgt van vreetbuien, niet kunt stoppen met eten. Dat is een manier om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Daarmee creëer je energie om het angst-walging-conflict zo snel mogelijk op te lossen. 

Wat gebeurt er na een angst-walging conflict-inslag?

Direct na een angst-walging-inslag volgt een biologisch proces in het lichaam. De functie van de alfacellen wordt beperkt en de glucagonproductie neemt af. Dit leidt tot een verlaagde bloedsuikerspiegel: ondersuikering (hypoglykemie). Je krijgt dan meer drang naar zoet. Bij een heftig, langdurig conflict ontstaan klachten als koud zweet, rillen, bleke huid, het gevoel van slappe benen, concentratie- en bewustzijnsstoornissen en eventueel hoofdpijn.

Voorbeelden angst-walging-conflict:

 • Iemand ervaart angst, afkeer of enorme schrik
 • Afkeer van onder andere:
 • Ruzie 
 • Stank van bijvoorbeeld zweet, wond, mond, wc en dergelijke
 • Wond, bijvoorbeeld na een ongeluk, verminking, stinkende wond
 • Behandeling, bijvoorbeeld chemokuur
 • Seksueel ongewenst contact
 • Dieren, bijvoorbeeld spinnen, (vleer)muizen, ratten, slangen
 • Voedsel moeten opeten, bijvoorbeeld een kind dat iets moest eten
 • Iemand zien verongelukken
 • Iemand dood vinden
 • Verkrachting, aanranding
 • Iets walgelijks zien
 • Iets walgelijks meemaken

Voorbeeld: een vrouw is verkracht op haar huwelijksnacht. Later wordt ze lastig gevallen door de buurman. Haar kind krijgt diabetes. Wanneer de bloedsuiker omlaag gaat, wil je biologie autoriteit vermijden. Er komt behoefte aan suiker om de zoetheid te vinden. Suiker is zoet, lief, zacht.

Voorbeeld: iedereen gaat mee op schoolreis, ouders hebben geen geld en jongen kan niet mee. De jongen schaamt zich en om niet op te vallen kiest hij ervoor om een goede lieve man te zijn, die nooit nee zegt. Om situaties te overleven, kiest hij om lief (zoet) te zijn.

Mannelijk Weerstand-verzet-conflict - Diabetes

Heeft iemand een verzet-conflict ervaren, dan gaat de bloedsuiker omhoog, zodat je energie krijgt om het conflict zo snel mogelijk op te lossen. Met behulp van een verhoogde bloedsuikerspiegel kan je je beter verweren. Daarvoor stelt de natuur extra energie (glucose) ter beschikking. Een langdurig verzet-conflict met langdurig hoge bloedsuiker creëert biologisch diabetes. Iemand met diabetes heeft moeite met autoriteit, is wantrouwend en altijd klaar om te vechten. Biologisch is er geen verschil tussen Diabetes 1 en 2, ze hebben dezelfde conflict-inhoud: in het algemeen voelt de persoon zich buitengesloten.

Wat gebeurt er na een weerstand-verzet conflict-inslag?

Direct na een inslag volgt een biologisch proces in het lichaam: de insuline-productie in de bètacellen wordt verlaagd, waardoor het glucosegehalte (bloedsuikerspiegel) in het bloed wordt verhoogd. Er komt minder insuline vrij in het bloed en het bloedsuikergehalte stijgt (hyperglykemie). Bij hoge suikerwaarden wordt glucose via de urine gescheiden. Vandaar ook de naam ‘diabetes mellitus’ = honingzoete doorstroming

Voorbeelden van weerstand-verzet:

 • Je tegen iemand of iets verweren.
 • Mannelijke reactie op bedreiging: aanvallen, zich verweren, vechten.
 • Met krachtsinspanning het conflict beëindigen. Hiervoor is meer energie nodig, dus verhoogd suikergebruik.
 • Je voelt je tot iets gedwongen of genoodzaakt
 • Je moet iets doen wat je niet wilt doen, onder andere:
  • naar crèche of naar school
  • naar de rechtbank om te scheiden / alimentatie aan te vragen
 • Verzet tegen (valse) beschuldigingen
 • Oorlogssituaties
 • De mannen die in Indonesië hebben gevochten
 • Seksueel misbruik
 • Beschuldiging terecht en/of onterecht
 • Rechtszaken
 • Gevangenis
 • Je wordt buitengesloten
 • Als baby apart worden gezet, bijvoorbeeld een huilbaby die in de schuur of kelder wordt gezet.
 • Je mag niet mee-eten, het kind wordt apart gezet.
 • Een kind dat regelmatig straf krijgt.
 • Je moet klaar zijn voor de strijd en het gevecht.
 • Je moet klaar zijn om jouw roofdier aan te vallen: de aanval ligt altijd op de loer, je lichaam zorgt voor hoge bloedsuikerspiegel. Snel energie beschikbaar voor een mogelijk gevecht. Actie!
 • Je vecht tegen afwijzing en oneerlijkheid
 • Je wordt afgewezen door gedrag van zijn familie
 • Je wordt onterfd en valt buiten de familie

Diabetes: iets in tweeën snijden in het huis

Het woord diabetes komt van diameter (snijdt iets in tweeën) en beith (huis in het Hebreeuws). Diabetes kan staan voor een conflict met de familie, met een scheiding in het huis of met contactverlies in de familie: de familie is in tweeën gesneden.

Iemand met diabetes kan ook familie-afwijzing ervaren, zich apart voelen van de rest van het gezin. Iemand wordt bijvoorbeeld naar kostschool gestuurd. Overtuiging: “Het is walgelijk wat ze me aandoen, de rest leeft thuis en ik word buitengesloten.”

Onderzoek de familieverhalen

Generaties lang hebben onze voorouders overleefd. Dit heeft geleid tot programma’s van onder andere wantrouwen, vechten en weerstand tegen autoriteit. Ons onderbewuste houdt deze programma’s vast. Kijk daarom naar diabetes in je familiestamboom en naar conflictinslagen bij je (voor)ouders die hiermee samenhangen. 

Het verhaal van Ron

Rons moeder was bedlegerig en langdurig ziek, zij was jarenlang levensmoe. Euthanasie lukte niet op de officiële weg. Voor Ron was dit lijden niet meer om aan te zien. Hij koos om op eigen initiatief euthanasie te plegen op zijn moeder, samen met een vrijwilliger van Stichting Vrij Leven. Hij komt een paar dagen in een politiecel en begrijpt hier niets van. Ron had immers zijn moeder geholpen, denkt hij. In de cel wordt hij als een crimineel behandeld, respectloos. Na een jaar procederen wordt Ron vrijgesproken. De advocaatkosten zijn hoog en hij ervaart continue stress. Ron ervaart dit alles als een enorm onterecht, omdat hij juist zijn moeder wilde helpen. Hij krijgt diabetes. Gelukkig begrijpt hij zijn lichaam en het verhaal van diabetes.

Het verhaal van Marjolein

Mijn beide oma’s hadden diabetes en spoten insuline. Oma van vaders kant overlijdt op het moment dat mijn Levensblauwdruk (leer je tijdens de trainingen) begint. Moeder van moeder was ondeugend, stiekem samen een ijsje eten, maar mijn moeder had natuurlijk alles door. Oma mocht geen suiker en was een zoetekauw. Haar man was een agressieve dominante man en oma koos voor zoetigheid, ze was niet tegen hem opgewassen. Ze is als jonge vrouw gescheiden van haar ware liefde (diameter). Toen ik in mama’s buik zat (3 maanden foetus) nam oma te veel pillen in, nadat ze een walgelijke brief van haar tweede dochter en diens man kreeg. In hun ogen was ze een slechte moeder en waardeloze echtgenote. Op mijn dertigste krijg ik diabetes. Deze programmering is in mijn Levensblauwdruk gestart. Het getal drie/dertig komt terug in de zelfmoordpoging van oma toen mijn moeder drie maanden zwanger van mij was. Het getal dertig, de leeftijd waarop ik diabetes kreeg, komt ook terug in 2 x 15: op mijn vijftiende stapte mijn vader uit het leven. Dit heb ik als zeer angstig en walgelijk ervaren. Daarnaast ontdekte ik, dat ik het thema verzet, dat mijn vader zijn hele leven heeft geleefd, klaarblijkelijk van hem had overgenomen.

Deze thema’s zijn de biologisch oorzaak van diabetes. In je onderbewuste zitten programma’s die met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen ziektes zich op latere leeftijd manifesteren, terwijl het trauma al eerder in je leven heeft plaatsgevonden. Je kunt ook een trauma hebben ervaren in je zesde maand zwangerschap. Dit thema manifesteert zich mogelijk weer op je zesde, twaalfde, achttiende jaar, enzovoort. Zo is je leven als het ware een programma dat elke keer wordt afgespeeld. Alles is met elkaar verbonden en is geprogrammeerd. Door dit te begrijpen, te verbinden en weer los te laten, genees je van ziektes. Zoals ik van diabetes ben genezen.

 

Diabetes: het verhaal van Yasmin

Yasmin (42 jaar) stelt haar vraag tijdens HeartConnection 1 over de diabetes van haar moeder en haar vader.

Vrouwelijk en mannelijk suikerconflict

Ik leg uit dat een vrouwelijk suiker-conflict te maken heeft met angst-walging en eren mannelijke suiker-conflict met weerstand. Bij een vrouwelijk conflict gaat de bloedsuikerspiegel omlaag en is suiker (eten) nodig om de situatie op te lossen. Bij een mannelijk conflict gaat bloedsuiker juist omhoog om te kunnen ‘vechten’. Kijk je naar het woord diabetes, dan betekent dia ‘gescheiden’ en betes ‘huis’. Gescheiden van huis. Yasmins beide ouders zijn gescheiden van hun huis in Marokko.

Walging bij uithuwelijking

Yasmin vertelt dat haar moeder op haar 15e met tegenzin is uitgehuwelijkt, haar moeder kwam met een stok achter haar aan. Ze kwam bij een arme schoonfamilie waar ze van walgde. Ze walgde van Yasmins vader, van de schoonfamilie en van de armoede. Het was een vreselijke situatie. 

Agressie bij vader

Opa, vader van vader, heeft moeten vechten tegen de Spanjaarden en moest diverse soldaten doden om zelf in leven te blijven. Yasmins vader gaat in de jaren ’60 naar Nederland, moeder blijft met de kinderen achter in Marokko. In de jaren ’80 gaan ze met zijn allen naar Nederland. Dit gaat niet goed: vader gaat vechten tegen zijn vrouw en kinderen, hij wordt agressief.

Yasmin is blij met deze uitleg en haar eigen antwoorden: “Het klopt precies, mijn moeder heeft altijd een hypo en mijn vader een hyper.”

 

Diabetes-vragen:

 • Waar ben je mee aan het worstelen?
 • Leef je in angst?
 • Zou je jezelf beter willen beschermen?
 • Voel je je machteloos ten opzichte van een persoon of situatie?
 • Heb je ooit een schokkende ervaring gehad met een gevoel van grote weerstand/verzet of angst/walging?
 • Wil je ergens van weglopen, maar kun je niet ontsnappen?
 • Waar en wanneer voel je weerstand?
 • Voel je weerstand in bepaalde situaties?
 • Heb je het gevoel jezelf te moeten verdedigen bij bepaalde personen?
 • Heb je een ervaring die je een gevoel van afkeer, walging en angst heeft gegeven?

Hypoglykemie–vragen:

 • Zie ook de vragen bij diabetes, plus aanvullende vragen:
 • Voel je je kwetsbaar in bepaalde situaties? Waar en wanneer?
 • In welke situatie voel je weerstand? Hoe en waarom?
 • In welke situatie voel je je machteloos?
 • Wil je ergens afstand van doen, maar weet je niet hoe?
 • Ben je vaak op je hoede? Kijk je vaak om je heen (is de kust veilig)?
 • Wil je jezelf willen beschermen tegen iets of iemand?

 

Lees verder anorexia, boulimia, eetstoornissen

Lees verder blowen en diabetes 1

 

Leer alles over jouw lichaam en schrijf je in voor HC 1

Overzicht alle trainingen

 

 

 

 

 

Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons