icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Darmen-coeliakie-glutenintolerantie-ziekte van Crohn bij HeartConnection Nederland®

Darmen-coeliakie-glutenintolerantie-ziekte van Crohn

De biologische functie van de darmen is het verwerken en verteren van voedsel

Als we kijken naar darmklachten dan is de eerste vraag: wat is lastig te verwerken? Hoe lager de pijn in de darmen, hoe heftiger vaak de emotionele lading en hoe lelijker datgene is wat niet verwerkt kan worden. Een darmklacht heeft biologisch haar oorsprong in een onverteerbare lelijke ergenis, ofwel een brokconflict. Alles over de darmen leer je tijdens HeartConnection 1. Wat heb jij meegemaakt in dit leven? Welke DNA-erfenis heb jij ontvangen? Alles wat onze (voor)ouders niet verwerken, komt bij de jongere generatie terecht. 

Conflict-Actievefase (CA) - darmen

Na een conflict-inslag kom je in een stress-fase. In de darmen is dan sprake van cel-toename. De biologische functie is het inspeekselen van de brok: dat wat verwerkt of verteerd moet worden, letterlijk of figuurlijk. Als je psyche dit niet kan, dan neemt het lichaam dit over. Deze extra cellen helpen jou dus de brok te verwerken. Zorg dat je snel je stress oplost en niet te lang met deze onverteerbare ergernis blijft rondlopen.

Herstelfase - darmen

Is de onverteerbare ergernis - het brok-conflict – opgelost, dan start de herstelfase. Je bent moe, de darmen gaan de hulp-cellen opruimen en er ontstaat een ontstekingsachtige omgeving. In de piek van de oplossing kan bloed bij de ontlasting voorkomen en/of heb je krampen met mogelijk diarree, om de conflict-inslag en stress-opbouwmassa uit je lichaam te drijven. Dit laatste was ook het geval bij Anne. Daarmee wordt haar gevoel tijdens de Eendaagse bevestigd: ze leeft niet meer de diagnose ziekte van Crohn. Haar lijf heeft de brok al verwerkt. De vraag blijft wel: waar kwamen haar darmklachten vandaan?

Verhaal van Anne - ziekte van Crohn

Anne (40) stelt op de Eendaagse haar persoonlijke vraag. Anne heeft vaak een opgezet gevoel in haar darmen. Vroeger had ze te maken met bloed en slijm bij de ontlasting. Dit ging gepaard met een flinke pijn, vrij laag in de onderbuik. Vervolgens is in het ziekenhuis de ziekte van Crohn geconstateerd. Een diagnose waar ze zich niet in kan vinden. Ze is daarom benieuwd naar het verhaal van haar darmen.

Anne vertelt dat de darmklachten heftig waren na de geboorte van haar tweede kindje, Anne was toen 31 jaar. Haar zoontje is gezond geboren, maar wel zonder rechter onderarm. Hij is inmiddels negen en heeft nooit aangegeven dat hij dit als iets negatiefs ervaart. Ze kan geen antwoord geven op de vraag: wat is er voor lelijks of onverteerbaars gebeurd tijdens de zwangerschap van haar zoontje? Maar wel op de vraag: hebben je ouders ook last van darmklachten? De moeder van Anne heeft ook gevoelige darmen. We kijken verder naar de familielijn aan moederskant.

De moeder van Anne verloor op haar zeventiende haar vader aan longkanker. Haar moeder heeft dat nooit goed kunnen verwerken, vertelt Anne. Daarnaast moest har moeder op negenjarige leeftijd tijdelijk ergens anders wonen, omdat haar broertje (een nummer 5 van het gezin) iets aan zijn longen had, waar haar ouders voor moesten zorgen.

Onverwerkte trauma’s van de (voor)ouders komt terecht bij de jongere generatie via DNA. Dat de moeder van Anne de dood van haar vader niet goed heeft kunnen verwerken, komt terecht bij Anne. Zij ontwikkelt darmklachten. Na de geboorte van je eigen kinderen kunnen bepaalde familiethema’s in alle hevigheid tevoorschijn komen. Zo ook bij Anne. Training HeartConnection 2 Levensblauwdruk.

Zoon Anne geboren zonder rechter onderarm

Het verhaal gaat verder. De zoon van Anne is geboren zonder rechter onderarm. Symboliek: met je handen en armen werk je. De biologie van het zoontje van Anne heeft uit overleving ervoor gekozen geboren te worden zonder hand en onderarm. Anne geeft aan dat hij eigenlijk rechts is en dus met links heel lastig kan schrijven. Het schrijven is op dit moment een probleem. Wat is het verhaal achter deze arm? Zitten er nog meer onverteerbare dingen in de familie? En wat is er ooit op werkgebied verkeerd gegaan?

Anne weet het antwoord. Aan de kant van vader, bij Anne’s opa, zijn binnen een familiebedrijf nog meer nare, onverteerbare dingen gebeurd, die te maken hebben met documenten en notarissen. Documenten moet je ondertekenen. Kun je niet schrijven, dan kan je ook niks ondertekenen. De biologie van Anne’s zoontje heeft ervoor gekozen om geboren te worden zonder rechterhand en onderarm, zodat je technisch gezien niet kan werken en ook niet met rechts kan schrijven, dus ook geen geschriften of documenten, zodat het familieleed bespaard kan blijven. De biologie van het zoontje van Anne heeft verdere ‘shit’ in de familie op deze manier weten te voorkomen en zoonlief geeft zelfs aan erg trots op zijn arm te zijn.

Anne begrijpt het verhaal en het klinkt ineens allemaal zo logisch. Anne verbindt zich met dit verhaal en zal dit tegen haar zoon vertellen. Verbinden-Versmelten-Loslaten

Welk verhaal vertelt coeliakie, glutenallergie en/of de ziekte van Crohn?

Coeliakie, glutenallergie en/of de ziekte van Crohn kan ook een verhaal vertellen over en conflict met brood, meel, graan, muesli, koekjes, pasta, cake, enzovoort. Is er in de familie een molenaar, bakker, banketbakker? Welk verhaal heeft hij/zij te vertellen?

Verhaal van Bas - glutenallergie

Als kind ging Bas regelmatig naar oma. Zij maakte brood in een aparte ruimte bij haar huis. Oma maakte daarna koekjes. Bas wil natuurlijk koekjesdeeg. Oma slaat hem op zijn hand. Zij pakt bloem en blaast het in zijn gezicht. Ze lachen samen. Tien jaar overlijdt oma. Vanaf dat moment heeft Bas glutenallergie.

Verhaal van Liesbeth - glutenallergie 

Liesbeth barst in tranen uit tijdens de HC training. Opeens krijgt ze een inzicht over de glutenallergie in haar familie. Er was een man in Den Haag, hij had een brood gestolen en hij was dood geschoten. Op zijn buik lag een bord: “Ik ben een ezel, want ik heb een brood gestolen.” Haar moeder had dit incident gezien. Vanaf dit moment waarschuwt de biologie in deze familie: “Pas op eet geen brood, gluten, want dan ga je dood”. Na dit inzicht gedeeld te hebben in haar familie is direct de glutenallergie opgelost.

Verhaal van Floor - coeliakie en glutenallergie

Floor had al vele jaren lang coeliakie en een glutenallergie. Tijdens de HC training komt ze tot inzicht waar dit vandaan komt. Haar vader pleegde incest met haar, daarna zaten ze aan tafel, aten een boterham en ze moest doen alsof er niets aan de hand was. Een onverteerbare brok. Na dit inzicht ging ze, na twintig jaar glutenvrij leven, in één keer weer gluten eten. Ze had geen coeliakie / glutenallergie meer. Haar lichaam kon alles verwerken na dit inzicht. Na een aantal weken hadden ook haar twee dochters geen last meer van de glutenallergie. Lees verder incest en seksueel misbruik.

Symboliek ziekte van Crohn, coeliakie, glutenallergie

 • Je voelt je niet geïntegreerd in je familie of in een groep.
 • Je voelt je buitengesloten door bepaalde omstandigheden.
 • Liefde van je moeder verloren hebben (nadat ze nog een kind heeft gekregen).
 • Bijvoorbeeld: je bent de oudste, neemt verantwoordelijkheid en jongere broers/zussen mogen doen wat ze willen.

Auto-immuun ziekte betekenis:

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking (RG). Bij coeliakie treedt een ontstekingsreactie op in de dunne darm, als gevolg van de inname van gluten (RG). Beiden vallen onder auto-immuunziektes (RG). De symbolische betekenis van auto-immuunziekte:

 • ‘Een deel in mij valt mijzelf aan.’
 • Vader en/of moeder hebben moeite de zwangerschap te accepteren of willen geen kind.
 • Vader zegt geïrriteerd: ‘Voor mij hoeft het niet, maar als jij een kind wilt, neem het dan.’ 

Vragen bij Crohn, coeliakie, glutenallergie:

 • Waar ben je boos over?
 • Ben je boos dat je bepaalde dingen niet kunt eten?
 • Wat kun je niet verteren in je leven?
 • Zit je in een (langdurige) situatie die je onprettig vindt?
 • Heb je dagelijks te dealen met een uitdagend persoon?
 • Waar verlang je naar? Wat mis je nu in je leven?
 • Gebeurtenis waar je boos over bent en nog niet verwerkt hebt?
 • Stress rondom verhongering?
 • Stress over iets dat je mist in je leven?
 • Mis je de liefde van je moeder?
 • Voel je je buitengesloten in je familie, werk, vriendengroep?

 

Schrijf je in de Eendaagse

Leer alles over de darmen HeartConnection 1

Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons