icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin icon-whatsapp
Colitis ulcerosa - Chronische dikke darmontsteking bij HeartConnection Nederland®

Colitis ulcerosa – Chronische dikke darm ontsteking

Tijdens de HeartConnection dag met paarden stelt Helena (47) een vraag. Ze heeft al vanaf haar 27e last van een chronische darmontsteking, nu precies twintig jaar. Wat is er destijds gebeurd? Helena vertekt dat ze toen op zichzelf ging wonen, waar ze heel blij mee was. Weg van de spanning in het ouderlijk huis voelde ze opluchting en rust. Zoals je kunt lezen bij de uitleg van de darmen begint de herstelfase van een onverteerbare brok als er een oplossing, een moment van rust, heeft plaatsgevonden.

Alcoholisme en de familiestamboom

Wat was destijds voor Helena een onverteerbare brok, een lelijke onverteerbare ergernis? Helena vertelt emotioneel over de relatie tussen haar en haar moeder. Haar moeder was alcoholiste en had een kwade dronk, waarbij Helena het vaak moest ontgelden. We tekenen de familiestamboom, Alcoholisme is vaak een aanwijzing dat (voor)ouders alcohol gebruikten om te overleven. Het gebruik van alcohol is dan vanuit de biologie de beste strategie om te kunnen omgaan met het leven en zo in leven te blijven. Tijdens de trainingen geef ik hier uitgebreid uitleg over. Wanneer een kind van een alcoholist(e) zelf begrip krijgt voor de situatie, kan al heel veel spanning, schuld, ellende worden losgelaten 

Moeder en dochter spiegelen de pijn

Bij het tekenen van de familiestamboom blijkt dat Helena’s moeder nummer twee is in haar gezin. Helena zelf is ook een nummer twee. Moeder heeft zo’n hekel aan zichzelf, dat ze liever geen kinderen had gehad en zeker niet een dochter nummer twee zoals zijzelf. Helena spiegelt de pijn bij haar moeder en tijdens een dronken bui doet moeder heel lelijk naar Helena. Dit gaat niet over Helena, maar over moeder zelf.

In de wei met de paarden

In de wei werken we dit verhaal verder uit. Helena kiest moederpaard Evelientje, maar dit paard loopt van haar weg, net als haar moeder. Helena verbindt-versmelt en laat los met deze emoties en pijn. Met de schaamte en de eenzaamheid. Moeder-Ziel-Alleen. Ze voelt verdriet, heel diep verdriet. Ze voelt zich alleen, ‘ik mag hier niet zijn’. Helena wil afstand van haar familie, ze wil dat haar familie haar ziet zoals ze is. We nemen daarom afstand van de kudde. Terwijl we van de paarden weglopen, vraag ik Helena wat ze wenst voor haar familie? Ze kijkt naar de paarden, die de familie symboliseren, en zegt tegen hun:

  • ‘Ik wens dat mijn familie gelukkig is.
  • Dat ze zelf inzicht hebben.
  • In liefde leven.’ 

Wat gun je jezelf?

Als ik haar vraag wat ze zichzelf gunt, zegt ze:

  • ‘Dat ik mijzelf zie zoals ik ben.
  • Dat ik ben zoals ik ben.’

Ik haal moederpaard Evelientje erbij om Helena met haar moeder te verbinden, Evelientje laat zich knuffelen. Helena bedankt zichzelf en haar moeder. Daarna komt Roos, het derde paard, en geeft haar een knuffel en een kus op haar wang. Helena is zielsgelukkig! Ze sluit de dag af met een prachtig inzicht: “Ik zie mijzelf zoals ik ben, ik ben wie ik ben”.

Ze heeft het verhaal van haar chronische darmontsteking begrepen. Ik vraag haar om haar darmen voor het slapen te bedanken voor het feit dat ze zo veel jaren stress hebben opgevangen. Dit begrijpt Helena en ze gaat het doen. Haar reactie na afloop: “Wat mooi hoe jij de onderlinge verbanden laat zien, op een rustige niet oordelende wijze  en mij op jou unieke manier bewust maakt van de patronen die in mijn leven aanwezig zijn. Dus verbinden, versmelten, loslaten. Deze neem ik met me mee. Dankjewel voor de mooie dag.”

 

Dank je wel Helena, voor jouw vertrouwen. Je wilde je vraag niet stellen en vond het heel vervelend dat ik toch je vraag ging uitwerken. Wat heb je hiermee jezelf, de groep en mij een groots cadeau gegeven. Gelukkig ging je opgelucht, in liefde en heel blij en geraakt naar huis.

Wat zou het fijn zijn geweest als Helena als kind met haar moeder begeleid zou zijn met HeartConnection. En dat ze twintig jaar geleden uitleg had gekregen waar haar chronische darmontsteking vandaan komt.

Groepsthema Moeder-dochter

Deze dag zijn er drie moeders met dochters en ook de vraagstellers die alleen zijn gekomen, komen uit op de relatie met hun moeder. Binnen HeartConnection noemen we dit kwantumfysica: alles resoneert met elkaar. Veelal hebben de deelnemers in een groep eenzelfde thema dat ze uitwerkten, begrijpen en loslaten wordt. Heel bijzonder.

Het verhaal van Kitty

Zoals Kitty. Zij vertelt dat ze moeite heeft met haar naam. Haar moeder wilde haar eigenlijk Maria noemen. Maar omdat Maria kerkelijk klinkt en dit in haar omgeving ‘not done’ is, past moeder zich aan en geeft haar dochter de naam Kitty. Een dochter die zich de rest van haar leven aanpast aan anderen. Deze programmering is ontstaan bij haar moeder. Om vanuit de biologie in leven te blijven, gedraagt Kitty zich tot en met de dag van de Eendaagse door zich ook aan te passen. Kitty ontvangt spontaan haar inzicht: aanpassen is van mijn moeder en niet van mij. Ik ben wie ik ben en mijn naam is oké. Na al die jaren begrijpt Kitty haar gedrag en waarom zo zo’n moeite met haar nam had. Vol ontroering en dankbaarheid gaat ze naar huis: “Wat was dit een prachtige dag! Een van de mooiste van mijn leven. Dank je Marjolein.” 

Thema’s werken door

Vaak werken de thema’s nog door en komen inzichten later. Dat merkte Annemieke, die samen met haar dochter kwam: “Ik wil je nog bedanken voor weer een bijzondere dag gisteren. En ik wilde nog even kwijt dat ik me bedacht dat mijn opa naar het weeshuis moest, omdat zijn vader was overleden en de nieuwe man van zijn moeder ook niet al die kinderen wilde. Zij moesten dus ook om die reden naar het weeshuis. Ik wist gisteren niet precies meer hoe het verhaal was, dus even nagevraagd. Heel bijzonder weer.”

 

Lees verder darmen : darmen, coeliakie, glutenintolerantie, ziekte van Crohn

 

Schrijf je in voor een Eendaagse

Leer alles over de darmen HeartConnection 1

 

 

Referentie Somer en Roos-Marijn trainingen HeartConnection Nederland®
"We vonden Toscane en Marokko Reis heel gezellig en heel leuk met iedereen."
Somer en Roos-Marijn
Referentie Christel trainingen HeartConnection Nederland®
"Eindelijk na vele zoektochten krijg ik inzicht in hoe alles op mij zijn werking heeft. Hierdoor overzie ik situaties in mijn leven. In de groep mag en kan ik eindelijk mezelf zijn en daardoor mijn kwetsbaarheden laten zien. "
Christel Jans
Referentie vader en dochter trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection leert je de kern te bereiken en dit is goud waard. Madelief: Ik kan mijn nek na zes jaar weer bewegen, nadat ik samen met Marjolein (20 minuten) aan mijn overtuiging 'Ik ben te dik' heb gewerkt!"
Vader Johan en dochter Madelief
Referentie Gabi trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection voelt voor mij als verbindend en verhelderend. Mijn grootste inzicht is dat alles ver terug gaat in de generaties en dit heeft een enorme impact op mijn huidige leven."
Gabi Schmitter
Referentie Arwa trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is vertrouwen, kennis en ervaring. Ik heb alle antwoorden voor mijn klachten, MS en myocarditis, ontvangen. Het is een warm bad, vertrouwd, helende energie die mij doet opleven om dieper in mijzelf te komen."
Arwa Meijer
Referentie Geertje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij veel AHA-momenten. Onze pijnen, frustraties en angsten durven VOELEN en er doorheen durven gaan, door ze te verbinden, te versmelten en los te laten. Zo kom ik bij mijn ware zelf."
Geertje Baltussen
Referentie Alexia trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is de weg terug naar mijn basis, naar mijn gevoel, waar ik altijd op kan vertrouwen. Het besef dat alle antwoorden inderdaad al in mijzelf aanwezig zijn en met wat oefening er snel uitkomen. HeartConnection Toscane en Marokko Reis overtrof alle verwachtingen die ik had, deze week voelde als een enorm mooi cadeau aan mijzelf."
Alexia Tichelman
Referentie Maartje trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij vele inzichten. Ik ben verrast door de acteurs in mijn leven, zij geven mij de uitdaging om te oefenen in neutraliteit. Elke situatie geeft mij de kans om te verbinden, smelten en los te laten. Dit gaat steeds sneller."
Maartje de la Brassine
Referentie Charlotte en Lavineke trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een fantastische ervaring, zo bijzonder dat je kunt genezen van klachten. We hebben veel getransformeerd. Lavineke: Na HC is er veel veranderd. Ik kies nu voor mijzelf en ik neem leiding over mijn eigen leven. "
Charlotte van der Poll en Lavineke van der Meulen
Referentie Simone trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een geweldige belevenis. De eenvoud die je aangedragen krijgt waarmee je conflicten kunt oplossen die gezondheid geven. Ik heb veel kennis vergaard in mijn leven, maar dit is van hele andere orde. Zo eenvoudig als je het geloofd."
Simone Nieuwenhuis
Referentie Astrid trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een verrijking aan wijsheid, het geeft mij rust, inzichten en vertrouwen in mijn leven! Toscane en Marokko Reis was op een super locatie en we bleven een hele week in een warme liefdevolle energie."
Astrid van der Linden
Referentie Birgitte trainingen HeartConnection Nederland®
"Ik heb eerlijke vredigheid ontdekt en dit geef ik door in mijn praktijk. De groep is heel bijzonder. Het programma "pleasen" dat ik leefde, hier heb ik inzicht in gekregen, waardoor mijn leven nu anders is. "
Birgitte van Groeningen
Referentie Marlies HeartConenction Nederland®
"HeartConnection is de natuurlijke weg naar een gezond leven. Door de fascinerende werking van mijn lichaam te hebben kunnen doorgronden, heb ik geen angst meer voor een eventuele kankerdiagnose. Al mijn klachten waren aan elkaar gelinkt en aan mijn voorouders én dat ik met een kort gesprek met iemand zoveel inzicht in mijn situatie heb gekregen. HC is een onvergetelijke reis naar binnen."
Marlies Dissevelt
Referentie Angelique trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is een liefdevolle familie, veilig nest en verhelderend. HC geeft mij rust, begrip in mijn lichaam en geest. Ik heb mijn vertrouwen terug."
Angelique Rigterink
Referentie Ria trainingen HeartConnection Nederland®
"Toscane en Marokko Reis was een onbeschrijflijk mooie, leerzame, harmonieuze, liefdevolle onvergetelijke week. Ik heb meer eigenwaarde en lef gekregen om trouw aan mezelf te zijn. Verbinden, versmelten en loslaten hier ben ik heel blij mee. Leven vanuit mijn gevoel is HeartConnection."
Ria Vennik
Referentie Lyda HeartConnection Nederland®
"HeartConnection is bewust worden van de gebeurtenissen in mijn lichaam, geest en dit in samenwerking oplossen. Dit geeft mij ruimte, ik ben positiever en ik voel mij veel prettiger. "
Lyda Prins
Referentie Paul trainingen HeartConnection Nederland®
"HeartConnection geeft mij snelle verheldering door inzicht. In de sfeervolle groep zijn de verhalen en ervaringen van anderen heel herkenbaar. De nieuwe levensfilosofie van HC pas ik toe in het begeleiden van jongeren."
Paul Rötsche

Volg ons