Stotteren
Flint (4 jaar) kwam met zijn moeder naar mij toe. Hij had last van onredelijke boosheid, stotterde en sprak onduidelijk. Op de vraag aan zijn moeder of zij iets wist van een familiegeheim, zei ze: ‘Ja opa houdt iets verborgen’. Direct nadat zijn ouders zijn verhaal hebben begrepen, gaat hij duidelijk praten. Lees hieronder het verhaal van Flint, de oorzaken van stotteren en hoe op te lossen.
Flint (4 jaar) kwam met zijn moeder naar mij toe. Hij had last van onredelijke boosheid, stotterde en sprak onduidelijk. Op de vraag aan zijn moeder of zij iets wist van een familiegeheim, zei ze: ‘Ja opa houdt iets verborgen’. Opa had zomaar ineens zijn geboorteland verlaten en wil er nooit meer naar terug. Moeder vermoedt dat er iets is gebeurd, waar opa niet over wil praten. We praten verder en ik vraag naar de geboorte van Flint en de periode ervoor. Het blijkt dat het steeds maar niet lukte om zwanger te raken. Bij de twaalfde en laatste IVF-poging had moeder het al opgegeven. Gelukkig wordt ze dan toch zwanger. De moedeloze, gefrustreerde emoties, de gedachte ‘het lukt mij toch niet’ en vooral de spanning om zwanger te worden legden een enorme druk op haar. Flint leeft deze ‘emotionele druk’ van moeder. We bespreken dit. We bespreken dit en Verbinden-Versmelten-Loslaten VVL. Een paar maanden later zie ik Flint en zijn moeder weer. Hij is vrolijk, zit lekker in zijn fel, zijn boosheid is weg en hij praat duidelijk. De boosheid en het stotteren kwamen voort uit onverwerkte emoties en overtuigingen van zijn (voor-)ouders. Doordat Flints ouders dit hebben begrepen, kan Flint deze emoties en overtuigingen bij zijn (voor-)ouders laten en nu zelf lekker kind zijn. Dit doet hij heel goed!
Oorzaken van stotteren:
1. Familiegeheim
Zodra je de boodschap hebt begrepen, verdwijnen je klachten. Het antwoord zit in je onderbewuste, zij weet alles. Een kind dat stottert, vertelt een verhaal. Om te achterhalen welk verhaal, is het belangrijk om eerst de vraag te stellen: op welke leeftijd begint het kind te stotteren? Wat is er in deze periode gebeurd? Vervolgens kun je gaan kijken of er dingen verzwegen worden in de familie. Wellicht is er een geheim in de familie. Door het stotteren vertelt het kind dat er niet gesproken mag worden.
2. Twijfel bij de ouders
Bepaalde letters, klanken en woorden kunnen een blokkade zijn. Deze klank kan zijn opgeslagen bij TPM. Hiermee vertelt deze klank dat er nog stress op zit. Deze klank is bijvoorbeeld gekoppeld aan een nare herinnering, shock of geheim. De ouders kunnen hebben getwijfeld aan de zwangerschap: wel of geen abortus. Deze twijfel kan zich later uiten in stotteren bij het kind. Ook twijfel bij de ouders aan hun relatie – wel of niet samen doorgaan – kan ertoe leiden dat het kind gaat stotteren.
3. Schrikangst
TPM kan opgeslagen zijn in het strottenhoofd, thema schrikangst. Door het herhalen van bepaalde klanken geeft het lichaam aan dat deze TPM opgelost mag worden. In een familie beginnen alle jongens met acht jaar te stotteren. Dit is een familieprogrammering: stotteren is voor de mannen een manier om stress te uiten. Uiteindelijk komen we op de vraag: wat is er gebeurd met de jongens op achtjarige leeftijd? Voor de familie interessant om dit te onderzoeken.
4. Uiting van perfectie
Stotteren kan ook een uiting van perfectie zijn: ik moet perfect zijn, ik mag geen fouten maken. Zit dit in de programmering van een kind, dan ontstaat mogelijk competitie in praten. Vraag of het kind voelt dat het perfect moet zijn van vader, moeder, autoriteit? Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat na falen in vorige relatie(s) de ouders vinden dat de relatie/het gezin nu perfect moet zijn.
5. Van stress naar talent
Voor praten en zingen worden verschillende hersendelen gebruikt. Als zangeres kan Anne vloeiend zingen. Maar wanneer Anne praat, gaat ze stotteren. Ze is een fantastische songwriter, dus ze heeft haar talent in taal en muziek gestopt. Dit vertelt iets over haar TPM’s. Je maakt namelijk van stress je talent. Interessant om dit verder te onderzoeken: wat is er gebeurd tijdens haar Levensblauwdruk en familiestamboom in relatie tot jezelf uitspreken? Zit hier angst op? Bedreiging? Enzovoort. Elk verhaal is uniek!
Gerelateerd
Dyslexie
Lente doet enorm haar best, maar het lukt niet. Ze denkt dat ze dom is, met dyslexie, dyscalculie, en ze...
Faalangst
Faalangst kan allerlei vormen aannemen, afhankelijk van de aard van een te leveren prestatie of het gedrag waarover je onzeker...
Spreekangst
Voor zijn werk spreekt Cas (33) regelmatig voor groepen. Dit maakt hem onzeker. Hij heeft dan vooraf last van hartkloppingen,...