Fibromyalgie
Mensen met fibromyalgie vinden het lastig om te zeggen wie zij nu eigenlijk zijn, miscommunicatie, pleasen, perfectionisme en vele andere aspecten. Marjet heeft fibromyalgie. Ze vertelt dat ze haar hele leven vreselijk haar best doet in alles, maar ze heeft altijd het gevoel dat ze het niet goed doet. Hieronder de uitleg en oorzaak van fibromyalgie.
Wie ben ik nu eigenlijk?
Marjet heeft fibromyalgie. Ze vertelt dat ze haar hele leven vreselijk haar best doet in alles. Zij wil alles goed doen, maar ze heeft het gevoel dat ze het in de ogen van de ander nooit goed genoeg doet. We noemen dit een eigenwaarde conflict.
Toen Marjet nog een baby was, werkten haar beide ouders hard. Haar vader had een eigen fruitkwekerij en haar moeder werkte mee in de zaak. In de winter was moeder wel meer thuis, maar was dan druk bezig met achterstallig werk in het huishouden dat in de zomermaanden was blijven liggen.
Vader was vroeger boos omdat hij vijf dochters kreeg en geen zoon om het bedrijf over te nemen. Dochter twee gaat zich gedragen als een jongen, wellicht om vader toch tegemoet te komen.
Baby tussen de besjes
Marjet is de middelste, nummer drie. Een makkelijke baby, zegt ze zelf, die tussen de besjes op de fruitkwekerij lag te slapen en opgroeide tussen de frambozen. Meegaan in de stroom van hardwerkende ouders, ‘dat was gewoon zo’. Je kunt je voorstellen dat in deze situatie er geen tijd en aandacht was voor Marjet. Wie is Marjet eigenlijk?
Marjet draagt tijdens de HeartConnection lezing een donker rood vest met besjesstructuur en een ketting met een hanger die op besjes lijkt. De besjes geven haar een veilig gevoel. Want waar waren papa en mama als zij op de grond tussen het fruit lag te slapen? Voor een baby is dit een zeer onveilige situatie. Biologisch is het meest veilige gevoel voor een baby bij mama in de draagdoek, zodat er altijd fysiek contact is met moeder.
Fibromyalgie
Binnen het gezin van Marjet waren er problemen met haar zus. Marjet was tiener en keek machteloos toe hoe haar zus die psychische problemen kreeg. In deze nare, onrustige periode kreeg Marjet fibromyalgie.
Vergeten kind
Op dit moment heeft Marjet twee banen. Ze is er ‘ingerold’ zegt ze. Net als haar beide ouders werkt ze hard. Nog steeds doet ze haar best als werkneemster, als partner, als moeder. Maar toch voelt het of ze faalt. Vooral omdat haar jongste kind op dit moment geen contact met haar wil. Haar jongste kind symboliseert ‘het vergeten kind’, net als Marjet zelf destijds. Kinderen vertellen met hun gedrag het verhaal van hun ouders. Een pijnstuk dat nog verwerkt mag worden bij Marjet.
Wie ben ik?
Mensen met fibromyalgie vinden het lastig om te zeggen wie zij nu eigenlijk zijn. Het lijkt in hun leven alsof ‘ze maar wat doen’ en niet echt zelf een keuze maken. De ouders bepalen bijvoorbeeld wat hun kind gaat studeren. Het kind vindt het eigenlijk niet oké, maar weet ook niet wat anders te doen. Of iemand is heel intelligent, maar wil toch niet studeren, omdat hij of zij angst heeft talenten te benutten of wellicht te laten zien. Het antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ blijft lastig. Ondertussen leeft zo iemand niet of nauwelijks zijn of haar talenten. Dit leidt tot onvrede, een gevoel van falen of ‘mij lukt niets’. Het gevolg: bewust of onbewust ontstaan depressieve gevoelens.
Miscommunicatie
Bij fibromyalgie is er onvoldoende, slechte communicatie tussen vader en moeder. In het lichaam is er slechte communicatie tussen de zenuwen (relatie met vader) en de spieren (relatie met moeder). Het kan ook zijn dat het vrouwelijke en mannelijke deel in iemand zelf uit balans zijn geraakt. In het voorbeeld van Marjet zijn het de ouders die door hun drukke werk niet of nauwelijks communiceren.
Andere conflicten bij fibromyalgie
Ook een diagonaal conflict speelt mee bij fibromyalgie. Bijvoorbeeld: een kind staat tussen twee ruziënde ouders in en kijkt diagonaal omhoog. Of een kind zit aan de trap te luisteren of het beneden met de dronken ouders wel goed gaat. Marjet lag tussen de bessen en keek altijd omhoog waar mama was. Een baby is biologisch gericht op mama, omdat moeder het kind voeding en bescherming geeft.
Als laatste is er een moreel, ethisch conflict of een zeer pijnlijk trauma dat nog niet is verwerkt. Bijvoorbeeld: een jongen is verliefd op een meisje en zijn ouders keuren het meisje af, omdat zij een ander geloof heeft. Het meisje voelt zich machteloos, omdat haar schoonfamilie haar totaal negeert. Of vader slaat zijn zoon en de jongen zegt niets tegen wie dan ook. De jongen voelt zich machteloos. Deze jongen wil zijn vader beschermen ten koste van zichzelf, terwijl hij weet dat het niet klopt wat er gebeurt. Of een dochter moet moeder regelmatig van politiebureau halen, omdat haar moeder steelt. De dochter weet dat het niet klopt, maar kijkt machteloos toe.
Het verhaal van Marjet
Het fibromyalgie verhaal hebben we op een white board opgeschreven. Naast het verhaal van Marjet staan de kenmerken van fibromyalgie. De uitleg en vragen van HeartConnection geven Marjet helderheid. Ze kan zich verbinden met haar verhaal dat fibromyalgie veroorzaakt in haar lichaam, een verhaal van nu al weer 37 jaar geleden. Daarna kan ze ermee versmelten en het loslaten. Marjet gaat de HeartConnection Opleiding volgen om haar biologische processen in haar lichaam nog beter te begrijpen.
Ze voelt zich goed nadat we de HeartConnection uitwerking hebben gemaakt. Dank je wel voor je openheid en dat je ons jouw verhaal van fibromyalgie hebt gedeeld, Marjet.
Gerelateerd
MS – ALS
Binnen HeartConnection kijken we naar de conflict-inslagen, familiestamboom, Levensblauwdruk. Het MS-verhaal van Roos en Mik. Wat is de uitleg van...
Burn-out
Valerie kampt al jaren met chronische vermoeidheid, stress- en burn-outklachten. Ik vraag haar wat er is gebeurd toen haar moeder...
Perfectionisme – Familieverhaal
Martha trouwt een man, maar haar ware liefde is ver weg. Zonder afscheid te nemen is Gijs geëmigreerd, in de...