Faalangst
Faalangst kan allerlei vormen aannemen, afhankelijk van de aard van een te leveren prestatie of het gedrag waarover je onzeker bent. Welk verhaal vertelt faalangst? Het verhaal van Robin (10) Rachel (18). Door haar verhaal te begrijpen vind Rachel haar rust, ze krijgt meer zelfvertrouwen, slaapt beter en haar paniekaanvallen verdwijnen.
Kinderen met leer- en gedragsproblemen hebben veelal ook faalangst. Faalangst kan allerlei vormen aannemen, afhankelijk van de aard van een te leveren prestatie of het gedrag waarover je onzeker bent. Zo valt de angst om te falen bij sportieve prestaties (een sportwedstrijd, gymnastiekles) onder motorische faalangst. Faalangst bij cognitieve prestaties (huiswerk, proefwerk, rijexamen, een toelatings- of eindexamen) is cognitieve faalangst. En bij sociale activiteiten (spreekbeurt, geven van een lezing) kun je last hebben van sociale faalangst. Examenvrees en plankenkoorts kunnen ook als vormen van faalangst worden gezien. Het uiterlijk, sociaal gedrag of seksuele prestaties kunnen bij volwassen aanleiding zijn tot faalangst.
Kenmerken faalangst
Transpireren, uitstelgedrag, gekke gedachten, tobben, trillende handen, slapeloosheid en hartkloppingen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld leerlingen dingen vergeten zijn die ze onder normale omstandigheden wel zouden weten. Dat noem je een black-out. De hierbij optredende (extreme) stress en angst werken dan negatief. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel. Extreme vormen van faalangst worden gerekend tot angststoornissen.
Faalangst en eigenwaarde
Bij faalangst spelen de volgende overtuigingen:
- Ik kan het niet.
- Het lukt mij niet.
- Ik faal sowieso.
Hierdoor ervaar je bij de volgende gelegenheid opnieuw faalangst. Die wordt zelfs erger, want ‘de vorige keer was het tenslotte ook mislukt’.
Het verhaal van Robin
Robin (10) geeft een spreekbeurt op school en heeft het gevoel dat ze wordt uitgelachen. Voor de spreekbeurt daarna gaat ze er vanuit dat ze weer wordt uitgelachen. Ze raakt zenuwachtig en vergeetachtig. Ze wordt inderdaad weer uitgelachen. Er is een patroon in het onderbewuste gecreëerd.
Decoderen
We gaan aan de slag om dit patroon te decoderen. We komen er achter hoe mama en papa zich vroeger op school voelden. En dat dit patroon van Robin daarvan een herhaling is. Binnen HeartConnection is er daarom geen schuld, slachtoffer en oordeel. Generaties op generaties ontvangen we de erfenissen van onze voorouders en ook hun talenten en doorzettingsvermogen. De ouders en Robin begrijpen dit verhaal, ze gaat er mee aan het werk en krijgt nieuwe, positieve ervaringen.
Leer alles over faalangst bij de HeartConnection Opleiding. Welk verhaal vertelt jouw faalangst?
Rachel – Dyslexie, Faalangst en Paniekaanvallen
Rachel (18) komt bij mij in het jaar dat ze eindexamen VWO moet doen. Ze heeft extreme faalangst, waardoor ze niet meer kan leren en slechte resultaten haalt. Rachel vertelt dat ze dyslexie heeft (ontdekt in groep 8). Deze uitdaging geeft haar veel stress. Ze krijgt als reactie paniekaanvallen, zowel thuis als in de klas, heeft ernstige slaapproblemen en veel nachtmerries. Haar concentratie is heel slecht en door de stress maakt ze ruzie met haar zusje. Ze denkt dat ze hierdoor haar eindexamen niet haalt. In de HeartConnection sessies praten we over haar dagelijkse leven, waar ze tegen aan loopt en wat ze moeilijk vindt.
Geboorte zusje
Rachel leert inzicht te krijgen in haar handelen, dit geeft haar rust. We komen erachter dat Rachel veel moeite had met de geboorte van haar zusje, toen ze drie was. De aandacht van haar ouders ging ineens naar haar zusje, terwijl zij in de drie jaar daarvoor elke dag alle aandacht van papa en mama kreeg. Rachel voelt zich van de troon gestoten. Ze denkt dat ze niet meer belangrijk is en wordt jaloers op haar zusje. De aanwezigheid van haar zusje geeft Rachel continu stress, want ze gelooft: ‘ik ben niet belangrijk; ik doe er niet toe; ik ben niet de moeite waard’. In groep 3 heeft Rachel problemen met lezen.
‘Ik ben belangrijk’
We gaan aan het werk om haar zusje, en haar geboorte, te accepteren. Rachel gaat meer en meer geloven: ‘ik ben belangrijk; ik doe er toe; ik ben de moeite waard’. Ze stopt een half jaar met school en gaat in die periode bij haar tante wonen. Rachel vindt haar rust, ze krijgt meer zelfvertrouwen, slaapt beter en haar paniekaanvallen verdwijnen. Na een half jaar gaat ze weer thuis wonen en haalt succesvol haar VWO-examen in deelcertificaten. De relatie met haar zusje is goed, ze zijn geen vriendinnen, maar accepteren elkaar.
Dyslexie als talent
Rachel volgt nu een HBO-opleiding en als bijbaantje helpt ze kinderen met dyslexie om te leren lezen. Dyslexie is nu haar talent! Rachel begeleidt de kinderen liefdevol, ze geeft hen vertrouwen. Nog steeds groeit haar eigen zelfvertrouwen. Bijzonder en prachtig. Dank je voor je vertrouwen, moed en doorzettingsvermogen, Rachel!
Elke klacht vertelt jouw eigen verhaal
TPM’s, trauma’s (conflict-inslagen) zorgen een lichamelijk proces (cel af- of toename) waardoor ook het karakter verandert. De biologie van het lichaam/psyche geeft antwoord op alle klachten.
CT-scans en TPM’s
De inslagen zijn zichtbaar op CT-scans. Deze inslagen hebben te maken met dyslexie, zoals je ziet aan het voorbeeld van Rachel:
- Zweefconstellatie = dubbel angst TPM (schrikangst en territoriumangst)
- Faalangst
- Bestaan-TPM = geboorte zusje
- Manische zweefconstellatie (mannelijke kant actief) = paniekaanvallen
- Scheiding-TPM met zweefconstellatie = dyslexie
- Uitgebreide uitleg over de CT-scans en TPM’s ontvang je tijdens de HeartConnection Opleiding.
Leer alles over angsten en TPM’s HeartConnection Opleiding
Gerelateerd
Angst-paniekaanvallen
Rob was acht jaar toen hij voor het eerst angstaanvallen kreeg. Het begint met een gevoel van flauwvallen, hyperventileren, en...
Dyslexie
Lente doet enorm haar best, maar het lukt niet. Ze denkt dat ze dom is, met dyslexie, dyscalculie, en ze...
Spreekangst
Voor zijn werk spreekt Cas (33) regelmatig voor groepen. Dit maakt hem onzeker. Hij heeft dan vooraf last van hartkloppingen,...