Diabetes – Hypoglykemie en Pancreas – Alvleesklier
Diabetes, generaties lang hebben onze voorouders overleefd. Dit heeft geleid tot programma’s van onder andere wantrouwen, vechten en weerstand tegen autoriteit. Ons onderbewuste houdt deze programma’s vast. Lees hieronder de uitgebreide biologische en symbolische uitleg van diabetes en hypoglykemie. Door het werk van HeartConnection zijn onder andere Marjolein en de moeder van Yasmin genezen.
De eilandjes van Langerhans maken deel uit van de pancreas (alvleesklier), waar ze hormonale stoffen aanmaken. De eilandjes van Langerhans bevatten verschillende soorten cellen. De alfacellen produceren glucagon, de bètacellen maken insuline. Hiermee zijn deze cellen van invloed op diabetes en hyperglykemie. De alfacellen hebben te maken met een angst-walging-conflict, dit is vrouwelijk. De bètacellen staan voor een verzet-conflict, een mannelijk conflict.
Vrouwelijk angst-walging – Hypoglykemie
Bij een angst-walging-TPM gaat de bloedsuiker naar beneden, hierdoor krijg je dan behoefte aan suiker om de bloedsuiker op peil te houden. We noemen dit ook wel hyperglykemie. Het kan ook zo zijn dat je last krijgt van vreetbuien, waardoor je niet kunt stoppen met eten. Dat is een manier om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Daarmee creëer je energie om het angst-walging-TPM zo snel mogelijk op te lossen.
Wat gebeurt er na een angst-walging-TPM?
Direct na een angst-walging-TPM volgt een biologisch proces in het lichaam. De functie van de alfacellen wordt beperkt en de glucagonproductie neemt af. Dit leidt tot een verlaagde bloedsuikerspiegel: ondersuikering (hypoglykemie). Je krijgt dan meer drang naar zoet. Bij een heftig, langdurig TPM ontstaan klachten als koud zweet, rillen, bleke huid, het gevoel van slappe benen, concentratie- en bewustzijnsstoornissen en eventueel hoofdpijn. Vanuit het ectoderme kiemblad noemen we dit functie verandering.
Tweefasigheid angst-walging-TPM (hypoglycemie)
- Conflictactieve fase alfa cellen in de pancreas
- Beperking van de functie van de alfa-cellen
- Glucagon centrum. Glucagonproductie neemt af, verlaagde bloedsuikerspiegel
- Ondersuikering (hypoglycemie)
- Drang naar zoet!
- Bij heftig langdurig TPM: koud zweet; rillen; bleke huid; het gevoel van slappe benen; concentratie- en bewustzijnsstoornissen eventueel hoofdpijn.
Biologische Zinvolheid van een angst-walging-TPM: Glucagon daling geeft bloedsuikerdaling, daarom krijg je trek in zoet. Door te eten krijg je meer energie om je conflict op te lossen of er mee om te kunnen gaan. Nadat TPM is opgelost volgt de herstelfase:
- 1e Pcl Herstelfase: Langzame normalisering van de bloedsuikerspiegel
- Epi-crisis : Tijdelijk sterke daling van de bloedsuikerspiegel. Let op: druivensuiker!
- 2e Pcl Langzame stijging glucose. Er komt balans.
- Rechtshandige vrouw en linkshandige man.

Voorbeelden angst-walging-TPM:
- Iemand ervaart angst, afkeer of enorme schrik
- Afkeer van onder andere:
- Ruzie
- Stank van bijvoorbeeld zweet, wond, mond, wc en dergelijke
- Wond, bijvoorbeeld na een ongeluk, verminking, stinkende wond
- Behandeling, bijvoorbeeld chemokuur
- Seksueel ongewenst contact
- Dieren, bijvoorbeeld spinnen, (vleer)muizen, ratten, slangen
- Voedsel moeten opeten, bijvoorbeeld een kind dat iets moest eten
- Iemand zien verongelukken
- Iemand dood vinden
- Verkrachting, aanranding
- Iets walgelijks zien
- Iets walgelijks meemaken
Voorbeeld: een vrouw is verkracht op haar huwelijksnacht. Later wordt ze lastig gevallen door de buurman. Haar kind krijgt diabetes. Wanneer de bloedsuiker omlaag gaat, wil je biologie autoriteit vermijden. Er komt behoefte aan suiker om de zoetheid te vinden. Suiker is zoet, lief, zacht.
Voorbeeld: iedereen gaat mee op schoolreis, ouders hebben geen geld en jongen kan niet mee. De jongen schaamt zich en om niet op te vallen kiest hij ervoor om een goede lieve man te zijn, die nooit nee zegt. Om situaties te overleven, kiest hij om lief (zoet) te zijn.
Mannelijk weerstand-verzet-TPM – Diabetes
Heeft iemand een verzet-conflict ervaren, dan gaat de bloedsuiker omhoog, zodat je energie krijgt om het conflict zo snel mogelijk op te lossen. Met behulp van een verhoogde bloedsuikerspiegel kan je je beter verweren. Daarvoor stelt de natuur extra energie (glucose) ter beschikking. Een langdurig verzet-conflict met langdurig hoge bloedsuiker creëert biologisch diabetes. Iemand met diabetes heeft moeite met autoriteit, is wantrouwend en altijd klaar om te vechten. Biologisch is er geen verschil tussen Diabetes 1 en 2, ze hebben dezelfde conflict-inhoud: in het algemeen voelt de persoon zich buitengesloten.
Wat gebeurt er na een weerstand-verzet-TPM?
Direct na een inslag volgt een biologisch proces in het lichaam: de insuline-productie in de bètacellen wordt verlaagd, waardoor het glucosegehalte (bloedsuikerspiegel) in het bloed wordt verhoogd. Er komt minder insuline vrij in het bloed en het bloedsuikergehalte stijgt (hyperglykemie). Bij hoge suikerwaarden wordt glucose via de urine gescheiden. Vandaar ook de naam ‘diabetes mellitus’ = honingzoete doorstroming.
Tweefasigheid weerstand-verzet-TPM
- Conflictactieve fase bèta cellen in de pancreas
- Insuline-productie in de bèta-cellen verlaagd, waardoor het glucosegehalte (bloedsuikerspiegel) in het bloed verhoogd is.
- Er komt minder insuline vrij in het bloed -> Stijging van het bloedsuikergehalte (hyperglycemie).
- Bij hoge suikerwaarden wordt glucose via urine gescheiden.
- Vandaar naam ‘diabetes mellitus’ = honingzoete doorstroming!
Biologische Zinvolheid: Zich verzetten kost veel spierkracht. Verweren betekent spieractiviteit. Met behulp van een verhoogde bloedsuikerspiegel kan het individu zich beter verweren. Daarvoor stelt de natuur extra energie (glucose) te beschikking. Nadat conflict is opgelost volgt de herstelfase:
- 1e Pcl Langzame daling van glucose in het bloed, er ontstaat stabilisatie van de insuline-productie.
- Epi-crisis: Tijdelijk sterke daling insuline, verhoging bloedsuiker.
- 2e Pcl Stabilisatie insuline. Er ontstaat balans.
Voorbeelden van weerstand-verzet:
- Je tegen iemand of iets verweren.
- Mannelijke reactie op bedreiging: aanvallen, zich verweren, vechten.
- Met krachtsinspanning het conflict beëindigen. Hiervoor is meer energie nodig, dus verhoogd suikergebruik.
- Je voelt je tot iets gedwongen of genoodzaakt
- Je moet iets doen wat je niet wilt doen, onder andere:
- naar crèche of naar school
- naar de rechtbank om te scheiden / alimentatie aan te vragen
- Verzet tegen (valse) beschuldigingen
- Oorlogssituaties
- De mannen die in Indonesië hebben gevochten
- Seksueel misbruik
- Beschuldiging terecht en/of onterecht
- Rechtszaken
- Gevangenis
- Je wordt buitengesloten
- Als baby apart worden gezet, bijvoorbeeld een huilbaby die in de schuur of kelder wordt gezet.
- Je mag niet mee-eten, het kind wordt apart gezet.
- Een kind dat regelmatig straf krijgt.
- Je moet klaar zijn voor de strijd en het gevecht.
- Je moet klaar zijn om jouw roofdier aan te vallen: de aanval ligt altijd op de loer, je lichaam zorgt voor hoge bloedsuikerspiegel. Snel energie beschikbaar voor een mogelijk gevecht. Actie!
- Je vecht tegen afwijzing en oneerlijkheid
- Je wordt afgewezen door gedrag van zijn familie
- Je wordt onterfd en valt buiten de familie
- Diabetes: iets in tweeën snijden in het huis
Het woord diabetes komt van diameter (snijdt iets in tweeën) en beith (huis in het Hebreeuws). Diabetes kan staan voor een conflict met de familie, met een scheiding in het huis of met contactverlies in de familie: de familie is in tweeën gesneden.
Iemand met diabetes kan ook familie-afwijzing ervaren, zich apart voelen van de rest van het gezin. Iemand wordt bijvoorbeeld naar kostschool gestuurd. Overtuiging: “Het is walgelijk wat ze me aandoen, de rest leeft thuis en ik word buitengesloten.”
- Klik hier voor meer informatie tweefasigheid, het biologisch proces.
- Eilandjes van Langerhans – hormonen – alfa-bèta-eilandjes kleur rood (ectoderm) zie afbeelding hieronder:

Onderzoek de familieverhalen
Generaties lang hebben onze voorouders overleefd. Dit heeft geleid tot programma’s van onder andere wantrouwen, vechten en weerstand tegen autoriteit. Ons onderbewuste houdt deze programma’s vast. Kijk daarom naar diabetes in je familiestamboom en naar conflictinslagen bij je (voor)ouders die hiermee samenhangen.
Het verhaal van Ron
Rons moeder was bedlegerig en langdurig ziek, zij was daardoor jarenlang levensmoe. Euthanasie lukte niet op de officiële weg. Voor Ron was dit lijden niet meer om aan te zien. Hij koos toen om op eigen initiatief euthanasie te plegen op zijn moeder, samen met een vrijwilliger van Stichting Vrij Leven. Hij komt dan een paar dagen in een politiecel en begrijpt hier niets van. Ron had immers zijn moeder geholpen, denkt hij. In de cel wordt hij als een crimineel behandeld, respectloos. Na een jaar procederen wordt Ron vrijgesproken. De advocaatkosten zijn hoog en daardoor ervaart hij continue stress. Ron ervaart dit alles als een enorm onterecht, omdat hij juist zijn moeder wilde helpen. Hij krijgt diabetes. Gelukkig begrijpt hij zijn lichaam en het verhaal van diabetes.
Het verhaal van Marjolein
Mijn beide oma’s hadden diabetes en spoten insuline. Oma van vaders kant overlijdt op het moment dat mijn Levensblauwdruk (leer je tijdens de trainingen) begint. Moeder van moeder was ondeugend, stiekem samen een ijsje eten, maar mijn moeder had natuurlijk alles door. Oma mocht geen suiker en was een zoetekauw. Haar man was een agressieve dominante man en oma koos voor zoetigheid, ze was niet tegen hem opgewassen. Ze is als jonge vrouw gescheiden van haar ware liefde (diameter).
Toen ik in mama’s buik zat (3 maanden foetus) nam oma te veel pillen in, nadat ze een walgelijke brief van haar tweede dochter en diens man kreeg. In hun ogen was ze een slechte moeder en waardeloze echtgenote.
Op mijn dertigste krijg ik diabetes. Deze programmering is in mijn Levensblauwdruk gestart. Het getal drie/dertig komt ook terug in de zelfmoordpoging van oma toen mijn moeder drie maanden zwanger van mij was. Het getal dertig, de leeftijd waarop ik diabetes kreeg, komt wederom terug in 2 x 15: op mijn vijftiende stapte mijn vader uit het leven. Dit heb ik als zeer angstig en walgelijk ervaren. Daarnaast ontdekte ik, dat ik het thema verzet, dat mijn vader zijn hele leven heeft geleefd, klaarblijkelijk van hem had overgenomen.
Deze thema’s zijn de biologisch oorzaak van diabetes. In je onderbewuste zitten programma’s die met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen ziektes zich op latere leeftijd manifesteren, terwijl het trauma al eerder in je leven heeft plaatsgevonden. Je kunt ook een trauma hebben ervaren in je zesde maand zwangerschap. Dit thema manifesteert zich mogelijk weer op je zesde, twaalfde, achttiende jaar, enzovoort. Zo is je leven als het ware een programma dat elke keer wordt afgespeeld. Alles is met elkaar verbonden en is geprogrammeerd. Door dit te begrijpen, te verbinden en weer los te laten, genees je van ziektes. Zoals ik van diabetes ben genezen.
Diabetes: het verhaal van Yasmin
Yasmin (42 jaar) stelt haar vraag tijdens HeartConnection 1 over de diabetes van haar moeder en haar vader.
Vrouwelijk en mannelijk suiker-TPM
Ik leg uit dat een vrouwelijk suiker-TPM te maken heeft met angst-walging-TPM en eren mannelijke suiker-TPM met weerstand. Bij een vrouwelijk TPM gaat de bloedsuikerspiegel omlaag en is suiker (eten) nodig om de situatie op te lossen. Bij een mannelijk TPM gaat bloedsuiker juist omhoog om te kunnen ‘vechten’. Kijk je naar het woord diabetes, dan betekent dia ‘gescheiden’ en betes ‘huis’. Gescheiden van huis. Yasmins beide ouders zijn gescheiden van hun huis in Marokko.
Walging bij uithuwelijking
Yasmin vertelt dat haar moeder op haar 15e met tegenzin is uitgehuwelijkt, haar moeder kwam met een stok achter haar aan. Ze kwam bij een arme schoonfamilie waar ze van walgde. Ze walgde van Yasmins vader, van de schoonfamilie en van de armoede. Het was een vreselijke situatie.
Agressie bij vader
Opa, vader van vader, heeft moeten vechten tegen de Spanjaarden en moest diverse soldaten doden om zelf in leven te blijven. Yasmins vader gaat in de jaren ’60 naar Nederland, moeder blijft met de kinderen achter in Marokko. In de jaren ’80 gaan ze met zijn allen naar Nederland. Dit gaat niet goed: vader gaat vechten tegen zijn vrouw en kinderen, hij wordt agressief.
Yasmin is blij met deze uitleg en haar eigen antwoorden: “Het klopt precies, mijn moeder heeft altijd een hypo en mijn vader een hyper.” Yasmin volgt HeartConnection Opleiding. Na enige tijd hoor ik dat haar vader is overleden en haar moeder heeft geen diabetes meer.
Diabetes weerstand-verzet-vragen:
- Waar ben je mee aan het worstelen?
- Leef je in angst?
- Zou je jezelf beter willen beschermen?
- Voel je je machteloos ten opzichte van een persoon of situatie?
- Heb je ooit een schokkende ervaring gehad met een gevoel van grote weerstand/verzet of angst/walging?
- Wil je ergens van weglopen, maar kun je niet ontsnappen?
- Waar en wanneer voel je weerstand?
- Voel je weerstand in bepaalde situaties?
- Heb je het gevoel jezelf te moeten verdedigen bij bepaalde personen?
- Heb je een ervaring die je een gevoel van afkeer, walging en angst heeft gegeven?
Diabetes angst-walging – Hypoglykemie–vragen:
- Zie ook de vragen bij diabetes, plus aanvullende vragen:
- Voel je je kwetsbaar in bepaalde situaties? Waar en wanneer?
- In welke situatie voel je weerstand? Hoe en waarom?
- In welke situatie voel je je machteloos?
- Wil je ergens afstand van doen, maar weet je niet hoe?
- Ben je vaak op je hoede? Kijk je vaak om je heen (is de kust veilig)?
- Wil je jezelf beschermen tegen iets of iemand?
- Waar walg je van?
- Wie of wat is jouw roofdier?
- In welke situatie voel je je opgejaagd en zou je wel willen weggaan, maar kun je niet, je walgt en voelt je gevangen?
- Wie of wat heeft jou in de tang, waar je bang voor bent en waarvan je walgt?
Gerelateerd
Overgewicht – Ik ben te dik
Madelief, 22 jaar en student Voedingsleer, had de overtuiging ‘Ik ben te dik’. Welk verhaal heeft haar overtuiging te vertellen? Ze...
Moeder-Ziel-Alleen (MZA) – eenzaam – oedeem
Semiha voelt zich in de steek gelaten, alleen achter gelaten, heel alleen en moedeloos. Vier generaties wordt het kind (6)...
Burn-out
Valerie kampt al jaren met chronische vermoeidheid, stress- en burn-outklachten. Ik vraag haar wat er is gebeurd toen haar moeder...