Het leven is een workshop

Een bijzondere ontmoeting met de ander en met mezelf

Menorca, augustus 2019. Mijn vriendin Clara uit Barcelona komt twee dagen over. Ik kijk ernaar uit. Vijf jaar hebben we elkaar niet gezien. We ontmoetten elkaar destijds bij een internationaal evenement. Mijn leven lag op dat moment overhoop. Ik verzoop nog net niet, kon steeds even boven komen om adem te halen. Zij reisde de wereld over om les te geven, ik dacht toen voor haar eigen bedrijf. In mijn beleving was ze succesvol en vol zelfvertrouwen.

Conflictactief

Op Menorca gaan we samen op pad. We praten veel, zwemmen en genieten. Ik luister, observeer en evalueer. Clara woont nu op Mallorca, in een klein huisje bij een grote woning, met een moestuin en diverse dieren. Het blijkt dat ze destijds voor een school werkte. Daar is ze ontslagen en ze werkt niet meer als trainer. Als ik haar er naar vraag, zegt ze eerst: “In Zuid-Amerika geef ik geen les meer, omdat het een puinhoop is.” Maar ook in Europa waren contacten uitgelopen op conflicten. “Ik ben een jaloersmakende machine”, is haar uitleg. Uitgebreid vertelt ze over de diverse conflicten met mensen waar ze mee samenwerkte, zoals haar baas en diverse contactpersonen. Ik verbaas me dat er geen eind komt aan alle gelijksoortige conflict-verhalen die ze met zoveel details deelt en die ze standaard besluit met ‘who cares?’. Als observant zie ik dat ze nog conflict-actief is en bezig is een en ander te verwerken.

Verlangen naar erkenning

Haar huidige doel is bevestiging voor haar werk te krijgen van dokters, vertelt ze. Ik schrik hiervan: zo’n bewuste vrouw, die als hoofddoel erkenning voor haar werk wil krijgen? Ik antwoord: “Dokters hebben een bepaald traject, daar ligt hun focus en dan stopt het. In mijn beleving is het natraject en hoe de patiënt zich daarna voelt, niet de taak van de dokter. Is het een idee om jouw mooie ervaringen te verzamelen en ze op te schrijven?” Nee, daar heeft ze een hekel aan, zegt ze. “Dan moet je dit niet doen, kun je het filmen?”, vraag ik. Ze wil weer trainingen geven en mensen behandelen. “Ja, juist leg hier je focus. Zou dit je doel zijn?” Ze geeft een aantal voorbeelden. Een klant heeft 24/7 pijn en na haar behandeling is de pijn weg. Ik deel mijn ervaringen: “De eerste dag is de klant 100% blij, de tweede dag 50% en de derde dag is de klant vergeten dat die 24/7 pijn had.”

Succes is wat je bent

Erkenning willen krijgen van een autoriteit is mogelijk de pijn van de erkenning die je niet van je ouders hebt gekregen. In Clara’s beleving waren haar ouders tieners gebleven die eigenlijk geen kinderen wilden krijgen en geen verantwoordelijkheid wilden hebben. Ze voelde zich niet gewenst. Grappig, want ze leeft haar moeders wens: onafhankelijk, geen kinderen, alleen en veel reizen, zoals haar moeder het graag had gewild. Tijdens onze gesprekken kan ze zelf ook deze link leggen, mooi. Clara dacht succes te hebben. En dit is natuurlijk ook zo, maar niet voor de klant. ‘Succes’ is wat je bent. Alles wat je doet, doe je voor jezelf.

Het leven is een workshop

Ik glimlach en ontvang spontaan een evaluatie van vijf jaar. Wat ben ik gegroeid, gelukkig en ontspannen, denk ik nu. Ik ben blij met mijzelf en zit vol energie. Ik durf te zeggen: ‘Marjolein wat ben ik trots op jou. Wat een bergen heb je verzet, wat knap als je kijkt naar waar je vandaan komt en hoe je het nu doet. Lieve Marjolein, twijfel nooit aan jezelf, je doet het zo goed. Geniet van je kinderen, ook hierin ben je een kanjer, zie hoe mooi ze zijn. Het leven is een workshop, je ontmoet in het moment dat je mag ontmoeten. Heb hierin vertrouwen, doe de dingen die je leuk vindt, alles wat je doet doe je voor jezelf. Om een mooier, beter mens, vrouw, trainer en vooral moeder te zijn. Jouw doel is groei in bewustzijn, trouw te zijn aan jezelf in alles wat je doet en in elke keuze die je maakt.’

Tegen mezelf en iedereen wil ik zeggen:

‘Succes, ik geloof in jou!’

 

Persoonlijke vraag

Klik hier voor een eendaagse bij jou in de buurt.

Het leven is een workshop

Klik hier voor de Opleiding HeartConnection.