“Het gaat niet goed met je moeder” – beroerte – blog 3

Mijn moeder heeft 13 juli 2021 een beroerte gehad, alle functies in één moment weg. De week ervoor was ze erg in de war. Ik bespreek de dingen met mijn moeder zoals ze zijn, en zeg ‘mama je bent in de war’. ‘Ja, klopt ik voel me erg in de war’. Opeens wist ze de dagen niet meer, ik neem rustig de tijd om de dagen door te nemen. De volgende dag raakt ze compleet overstuur door het overlijden van een bekende Nederlander. Die ze laatst nog had ontmoet in een vergadering. Verwarring. De volgende dag 14 juli komen haar functies weer terug, ze kan weer praten en lopen. Een wonder volgens de artsen, omdat maar 15% hersteld zoals mijn moeder. Wat is er aan de hand?

 

Dit artikel hoef je niet te begrijpen, wellicht kun je het volgen. Bestudeer het voor jezelf, wellicht vind je herkenning, inzicht en kun je jezelf verrijken met nieuw bewustzijn.

 

Je kunt in de war raken na een TPM van moeder-ziel-alleen conflict (MZA). Je voelt je als een vis op het droge ofwel een roepende in de woestijn, alleen. De biologie (intelligentie ofwel automatische aansturing van het lichaam) zorgt door de verwarring dat je op de plek blijft, zodat de roedel jou weer kan vinden. Klik hier voor meer informatie MZA – moeder-ziel-alleen.

 

TPM – The Painful Moment – klik hier voor meer informatie nummer zeven van de tien basisprincipes.

 

We kennen twee soort beroertes:

1.Herseninfact (klik hier) – Regulier er is niets te vinden op CT-scan

2.Beroerte een bloedprop in de hersenen – Regulier zien ze een bloeding in de hersenen op de CT-scan.

Klik hier voor meer informatie Tia.

 

Wat is er aan de hand met een beroerte?

1. TPM verlies van intellectueel territorium

Ze raakte in de war, kon de realiteit niet meer goed plaatsen, terwijl ze altijd een geheugen had als een olifant. De laatste tijd was dit regelmatig ‘dit weet ik niet meer’. Mijn moeder vertelde niet veel van vroeger, alleen dat ze een bloedhekel had aan haar vader. ‘Die sloeg de boel kort en klein’. Geen leuke dingen, geen vervelende dingen. Alsof het verleden niet bestond. O ja, haar oma, tot de dag van vandaag mist ze haar oma (moeder van moeder). Bij haar oma was ze heel graag.

 

2.TPM Ik kan mijn ideeën niet neerzetten, realiseren, manifesteren.

Mijn moeder is haar hele leven een actieve vrouw geweest. Altijd in de weer en met haar auto op pad. Echter, ze kon steeds moeilijker lopen. Haar auto is haar alles en parkeerde deze dichtbij, met vele bekeuringen als gevolg. Aanwezig was ze zeker! Ze heeft een lintje van de koning ontvangen vanwege haar vele activiteiten voor de mensheid. Ze ging bijna failliet aan de bekeuringen, en ze zou een maand lang niet autorijden om financieel ‘in te lopen’. Zou dit mogelijk haar beperkt hebben? Waarom geen parkeerontheffing geregeld? Zou haar Eigenwaarde TPM haar in de weg hebben gestaan? Of haar beperkende lichaam? Haar beroerte vertelt haar verhaal:

 

Vastzitten

TPM een motorisch conflict. Het gevoel van vastzitten, zich niet meer kunnen, durven of mogen bewegen.

 

Conflict actief – Epicrisis – koud

Haar hele lichaam was in één verlamt, alles. De volgende dag kwam haar spraak en beweging weer terug. Deze verlamming vindt plaats in de conflict actieve fase CA, direct na TPM en kan zich herhalen tijdens de epicrisis. Epicrisis is de piek van de oplossing, vocht in het motorisch relais, de gehele motorische aansturing werd geblokkeerd waar de bezenuwing plaatsvindt (ectoderm) tezamen met dwarsgestreept spierweefsel (nieuw mesoderm). De persoon heeft het koud, dit is een symptoom van de CA-fase en epi-crisis. Op jongere leeftijd kan de persoon mogelijk de diagnose MS kunnen ontvangen. Het begrijpen en leven van dit biologisch proces is belangrijk om je persoonlijke biologie te volgen. Klik hier voor meer informatie tweefasigheid, nummer vier van de tien basisprincipes.

 

Gehele verlamming – dood

Deze gehele verlamming komt ook in de natuur voor ‘zich dood houden’. Bijvoorbeeld een konijn gaat op zijn rug liggen, alsof hij dood is, en zo is hij niet meer interessant voor zijn roofdier en zo houd de konijn zich in leven. Ook reekalfjes, muizen en slagen doen dit. Dieren doen alsof ze dood zijn wanneer de situatie uitzichtloos is. De achtervolger laat dan de prooi los of ziet de prooi zelfs niet meer. Hun roofdier willen alleen levende wezens. Wanneer het gevaar voorbij is, lost de verlamming ook op.

 

Psyche – constellatie

Psychisch hebben een herseninfarct en beroerte zeker hun effect. Het relativeringsvermogen kan verminderen of zelfs verdwijnen. Bepaalde overlevingsmechanismes kunnen sterk naar voren komen. Bijvoorbeeld een persoon is een kwaadspreker (twee TPM constellatie: identiteit tezamen met angst verlies territorium) en dit wordt sterker. Biologische zinvolheid: kwaadspreken om zijn nest te verdedigen.

Bijvoorbeeld agressie (twee TPM constellatie: identiteit tezamen met territorium markering), de persoon kan zijn agressie niet meer maskeren. Biologisch zinvol: agressie om zijn territorium te kunnen markeren.

Bijvoorbeeld liegen (twee TPM constellatie seksueel frustratie conflict tezamen met verlies conflict), de persoon liegt om te kunnen overleven. Stelen, kleptomanie, casanova, zelfmoord, held, oorlog-journalist, gevaarlijke sport, nymfomaan, vreemdgaan, enzovoort hebben dezelfde twee TMP’s. Biologisch zinvol: gedrag om het verlies te compenseren.

Tijdens het derde jaar van de Opleiding HeartConnection ontvang je deze kennis. Klik hier meer informatie Opleiding.

 

Andere TPM’s kunnen ook meespelen tijdens een beroerte:

 • Spraakstoornis in het broccacentrum: TPM schrikangst of sprakeloosheidconflict
 • Black-outs – Absance (epicrisis) van een scheidingsconflict: klik hier
 • Verwardheid- MZA Moeder-Ziel-Alleen – Nierverzamelbuisjes: klik hier

 

 

TPM verlies intellectueel territorium

Omdat het mijn moeder is, raakt dit artikel mij persoonlijk. Dit artikel heb ik ook lang uitgesteld, omdat ik het moeilijk vond. Wat is nou wat? Wat vindt nu plaats in welke fase? De dood komt om de hoek kijken, dit is voor elk mens een grote stressfactor. Wat is de oorzaak van een motorisch conflict – vastzitten? Ik zat letterlijk vast in mijn eigen conflict. Ikzelf heb in de CA als overleving ook mijzelf in vele aspecten vastgezet. De situatie met de vader van de kinderen – zat vast. De nalatenschap (vader kinderen) zat vast – deze heb ik bevrijd. In mijn werk zat ik vast, elke innovatie kreeg veel tegenwerking. Als kind zat ik vast tussen mijn ouders – slechte relatie met vreemdgaan, giga ruzies, enzovoort. Ik vond mijzelf verantwoordelijk om mijn ouders in leven te houden, zo werkt de biologie: door mijn ouders in leven te houden blijf ik zelf ook leven. Als ze slaande ruzie maken, kunnen ze elkaar uitmoorden, en ga ik zelf ook dood. De biologie denkt in leven en dood. De biologie doet er alles aan om in leven te blijven. Vanuit hier volgen allerlei overlevingsmechanismes. Wel handig om dit te begrijpen, hier inzicht in te hebben en je te verrijken met nieuw bewustzijn. Er is geen oordeel, schuld of slachtoffer. Jij, je (voor-)ouders hebben er alles aan gedaan om in leven te blijven, zie hun talenten en deze heb jij ook!

 

Deze patronen ben ik stap-voor-stap gaan bevrijden. HeartConnection is echt bevrijdend!

 

In de broek plassen – Markering van territorium

Mama heeft in het ziekenhuis last van haar blaas, ze plast in haar broek, omdat ze in een vreemde omgeving zit, ze is niet in haar eigen territorium. De eerste dagen zei ze elke keer ‘ik wil naar huis’. In het territorium van het ziekenhuis, waar elke keer andere verpleging en dokters zijn, is het lastig om haar territorium te markeren. Haar biologie (lichaam) neemt het over en gaat plassen om haar territorium te markeren. Wat zeg ik tegen mijn moeder: ‘Goed zo, je markeert je territorium, je blaas neemt het van je over, zo intelligent is het lichaam’. Omdat beroerte ook een intellectueel TMP is, daarom de intelligentie van het lichaam prijzen!  ‘Mam, je bent heel sterk, altijd al geweest. En wat knap dat je zo snel hersteld bent’. Enzovoort. Klik hier meer informatie blaas.

 

Inzicht – Begrijpen – Verrijking nieuw bewustzijn

Er is veel gebeurt in de relatie tot mijn ouders. ‘Mijn innerlijk kind’  heeft veel ervaren. Ik kan gaan denken, ervaren, voelen in schuld of mijn ouders hebben het verkeerd gedaan (oordeel) en ik ben slachtoffer van hun slechte relatie (slachtoffer). Hierin kan ik mijn hele leven therapieën volgen, maar dit zal niets oplossen. De 10 basisprincipes van HeartConnection brengt mij naar eigen verantwoordelijkheid, klik hier voor meer informatie. Ik ben in de rouw, ik voel me verdrietig, ik verbind mijn emoties, gedachtes, versmelten en loslaten VVL.  Tegelijkertijd realiseer ik dat mijn ouders mijn helden zijn. Zij hebben voor mij de perfecte rol gespeeld om te zijn wie ik ben. Mijn talenten ben ik gaan leven. HeartConnection ontwikkelt om de psyche, het lichaam, ziektes, geest te begrijpen. Dit inspireert mij elke dag, want wat is er veel te leven. Zij hebben mij de kracht gegeven om dit artikel te schrijven. Klik hier voor meer informatie acteurs.

 

Vastzitten – de biologische oorzaak van verlamming

Mijn moeder is 1941 geboren in de oorlog. Nederland was bezet door de Duitsers en zat vast. Mijn moeder vertelt dat ze geen last hadden van de oorlog in Groningen. Haar ouders zaten vast in het huwelijk. Ze waren niet elkaars grote liefde. In de cultuur, eind jaren 1930,  hoor je te trouwen om een bepaalde leeftijd en kinderen te krijgen. Dit lukte na drie jaar en de eerst geborene was mijn moeder. Haar moeder miste haar grote liefde, geëmigreerd naar het buitenland. Haar moeder voelde zich wellicht moeder-ziel-alleen in haar zwangerschap. Op vijf jarige leeftijd krijgt mijn moeder kokende melk over haar heen, een jaar lang lag ze op bed bij de buren (zij verzorgden het huishouden van mama’s gezin), ze was buiten het gezin. Ze zat vast in haar lichaam, als vijfjarige een jaar lang op bed. Toen ze na een jaar weer terugkwam in het gezin, was ze biologisch geen onderdeel van het gezin. Haar zus nummer twee, die een jaar lang op de eerste plek heeft gestaan, deed er alles aan om haar te verstoten, zodat ze weer op nummer één zou kunnen staan. Dit heeft hun hele leven voor vele ruzies, rechtszaken en ellende gezorgd. Hadden ze hun eigen biologie maar begrepen…..

 

Vastzitten in haar lichaam door de verbranding. Elke dag moest het verschoond worden en dit deed enorm pijn, de wonden sprongen elke keer weer open. Klik hier voor meer informatie vastzitten.

 

Ik ben op mijn twaalfde op mijn schouders verbrand, zou dit verband hebben met elkaar? Ja, relatie vader, zon, gemis aan bescherming. Als mijn moeder het niet heeft verwerkt komt het bij de jongere generatie terecht. Daarom onze eervolle taak om het leven te begrijpen. Als ik mijn processen verwerk, werkt dit direct door in de familielijn, zowel naar boven (voor-)ouders als kinderen, als opzij naar nichtjes, neefjes, enzovoort.

 

Haar ouders zaten vast in hun relatie, ook zijzelf zat vast in haar relatie. Eenzaamheid, MZA, was een bekend gevoel voor mijn moeder (relatie met verwarring). Naarmate haar dochters groter werden, gingen praten, zelfstandig werden, dit vond ze lastig. Ze duldde geen tegenspraak. Ging in de verdediging. Niets was waar. Wij deden het fout, enzovoort. Een gesprek was niet mogelijk. Vastzitten in communicatie om in leven te blijven. We komen uit op het perfectionisme TPM. Nogmaals hier is niets mis mee, geen schuld, slachtoffer, oordeel. Ik ben gaan oefenen in communicatie, nog steeds elke dag. Mijn moeder is zich gaan richten op anderen, haar vele activiteiten, om erkenning, goedkeuring, waardering. Ze zegt ook altijd: “Ik ben een bekendheid, ik heb een lintje”, deze gedachtegang komt voort uit Eigenwaarde TPM. Ik moet mijzelf goed voordoen om in leven te blijven. Ik moet dingen doen om belangrijk te zijn. Ik moet zorgen dat iedereen mij aardig vindt. Enzovoort. Gedrag vanuit eigenwaarde om in leven te blijven: overlevingsmechanisme. Het voordeel is dat ze zo veel lieve vriendinnen heeft. Ze is zo populair. Hier heeft ze veel tijd en energie in gestopt, zodat het gevoel van eenzaamheid niet voelbaar is. Het voordeel van dit TPM is dat ze vele talenten heeft ontwikkeld. Klik hier voor meer informatie eigenwaarde TPM.

 

Vastzitten thema’s:

 • vast hebben gezeten in het geboortekanaal.
 • vastzitten in een bepaalde (familie) cultuur.
 • vastzitten in een bepaalde gedachtegang, denk onder andere aan eigenwaarde.
 • vastzitten in een relatie – eruit willen en het niet doen.
 • in hoeverre zaten je ouders vast in hun relatie tijdens jouw Levensblauwdruk.
 • in hoeverre zaten je (voor-)ouders vast? Denk aan onderduiken; werken voor de Duitsers (WOII) of juist een relatie met een Duits persoon; gevangenis; vastzitten in het lichaam vanwege een ziekte; lange periode op bed geleden (vastzitten lichaam); als straf opgesloten zijn in de kelder of kamer.
 • vastzitten om voor je broertjes, zusjes, ouders te zorgen.
 • (voor-)ouders in dienst van een familie.
 • vastzitten door een buitenechtelijke zwangerschap – de vrouw kan geen kan meer op.
 • intellectueel vastzitten: verder willen studeren maar het kan/mag niet of het is niet gelukt.
 • spiritueel vastzitten in een zweefconstellatie – van de situatie ‘wegvliegen’ uit angst.
 • financieel vastzitten, niet uit een situatie kunnen komen, in je werk vastzitten, enzovoort.
 • ouderdom niet goed kunnen lopen.
 • vastzitten in ideeën en ze niet kunnen manifesteren.
 • enzovoort.

 

Mijn ouders zijn helden

Ik ben enorm dankbaar dat mijn moeder mijn moeder is. En mijn vader mijn vader was. Wat heb ik veel van hun geleerd . Het is zeker niet makkelijk geweest. Juist door deze pittige ervaringen heb ik mijn HeartConnection kracht ontwikkeld. Door veel vallen en opstaan heb ik mijn verhaal begrepen, zij zijn mijn acteurs en hebben mij ‘opgeleid’ tot de persoon wie ik nu ben. Hier ben ik heel blij mee, daarom zijn mijn ouders mijn helden.

Ik ben verdrietig (rouw) en gelukkig tegelijkertijd. Ik spreek mijn moeder elke dag. Ik benoem de dingen en als ze zegt “Ik zeg tegen de verpleging dat ik beroemd ben” dan zeg ik “Ja mam, je bent beroemd onder de mensen die jou kennen, binnen je vriendenkring ben je beroemd”. We lachen samen, met een dikke kus en tot morgen.

Het gaat goed met mijn moeder, op dit moment is ze in het revalidatiecentrum.

 

Marjolein van der Meulen,

Student van het leven.

 

Abonnement Levensverhalen A-Z

Neem een abonnement op Levenservaringen A-Z, waar ongeveer 200 ziektes, klachten, enzovoort worden uitgelegd om het leven en lichaamsprocessen te begrijpen. Indien je een abonnement neemt € 9,95 per maand, word je tevens lid van FaceBook “HeartConnection way of life”, dit is een studiegroep waar je het leven en haar processen verder kunt bestuderen en vragen kunt stellen. Klik hier voor abonnement.

Open Huis HeartConnection 24 september in Houten – gratis

 • Start 11 uur.
 • Diverse presentaties.
 • Veel gezelligheid.
 • Schrijf je bij aanvang in voor een individuele VVL sessie van een HeartConnection Practitioner.
 • Hoofdveste 12 in Houten.
 • Gratis parkeren.
 • 16-18 uur live muziek, wij vieren samen het leven.
 • Potluck: neem iets lekkers mee (zout/zoet), eten drinken.

 

Gerelateerd

Not Found Related Nieuws!